Srbija 1

17.08.2024.

12:03

Lepe vesti za pčelare: Povećava se podsticaj

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će nastojati da u narednom periodu poveća podsticaje za pčelarstvo, izjavio je resorni ministar Aleksandar Martinović.

Izvor: eKapija

Lepe vesti za pčelare: Povećava se podsticaj
Depositphotos/Irochka

Podeli:

On je istakao da je pčelarstvo važna grana srpske poljoprivrede dodajući da se izdvajaju značajna sredstva u vidu subvencija.

Martinović je posetio pčelinjake Nebojše Popovića, koji broji oko 70 košnica, Gorana Ilića u Donjem Suhotnu, sa oko 150 košnica, kao i pčelarsko domaćinstvo Srđana Stanojevića u Žitkovcu, koji uzgaja oko 200 pčelinjih zajednica i dobitnik je podsticajnih sredstava kroz Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije (SCAP) za nabavku najsavremenije opreme za pčelarstvo.

Ministar je ukazavši na to da je država u 2024. godini kroz nacionalne mere izdvojila 83 milijarde dinara za pomoć domaćim poljoprivrednicima, pozvao pčelare, ali i sve druge poljoprivredne proizvođače, da se prijave na javne pozive koje raspisuje Uprava za agrarna plaćanja.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović, koji je učestovovao u obilascima pčelara u Aleksincu, ukazao je na to da je upravo Aleksinac proglašen za prvu pčelarsku opštinu u Srbiji, koja broji više od 600 pčelara.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

15 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

18 h

Podeli: