Srbija 24

14.08.2024.

21:36

Vučić: Budžeti opština biće 3 puta veći 3 godine nakon otvaranja rudnika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Malom Zvorniku da ćemo u naredna 4 meseca završiti Šabac- Loznica brzu saobraćajnicu a onda i do Malog Zvornika.

Izvor: B92.net

Vučić: Budžeti opština biće 3 puta veći 3 godine nakon otvaranja rudnika
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Podeli:

"U naredna 4 mseca završićemo Šabac Loznica brzu saobraćajnicu a onda i brzu saobraćajnicu do Malog Zvornika što je ljudima ovde i najznačajnije", rekao je Vučić okupljenim građanima.

"Za maksimalno sat i po ste u Beogradu onda", naglasio je Vučić.

"U Finskoj je rudnik litijuma na 3 kilometra od grada", rekao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanja građana.

Naime, prvo pitanje odnosilo se na eksploataciju litijuma u gusto naseljenom mestu, te na koji način bi se taj hemijski element oslobodio. Prisutni su upitali predsednika da li je kompanija Rio Tinto toliko štetna kao što pričaju i da li treba da budu zabrinuti zbog dece.

"Niko neće da radi bilo šta i ništa se neće odigravati dok se ne budemo sami uverili da će priroda da nam bude zdrava i čista, da će moći normalno da se nastavi život. Jer zarada nikada nije bila i ne sme da bude važnija od zdravlja, nikome. Ja više verujem vama nego ljudima iz Rio Tinta", naglasio je Vučić tom prilikom.

Vučić je naglasio da je Bor i Majdanpek površinski kop i da ne može da se poredi sa rudnikom na području Jadra.

"Stalo nam je do toga da nam u Krupnju, Osečini, Malom Zvorniku živi više ljudi, a ne manje", dodao je.

"Nažalost nismo toliko bogatiu da litijuma imamo na 5 mesta. Zlata imamo na puno mesta i niko se ne buni zbog zlata", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja građana.

Vučić je naveo da su trenutni budžeti Malog Zvornika, Loznice i Krupnja, kada se saberu, 50 miliona evra, a da tri godine po otvaranju rudnika, kako je rekao, oni zajedni ne bi bili manji od 160, 170 miliona evra, koje bi opštine mogle da iskoriste za asfaltiranje puteva i druge potrebe.

"Ovo je ono što bi imale opštine. A ne pričam vam i ne govorim vam koliko bi to značilo, kada imate direktno i indirektno oko 5.000 ljudi zaposlenih, sa platama većim od po 1.000 i 1.200 evra", rekao je Vučić.

"Ukupni uticaj na BDP zemlje ide do 16-17 odsto, to je nenormalan novac, to je kvantni skok za Srbiju", istakao je predsednik Srbije.

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

14 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: