Srbija 1

10.08.2024.

8:00

Mali: Ovo su odlične vesti; Još jedan korak ka zvaničnoj potvrdi ekonomskih dostignuća Srbije

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Fitch Ratings“ potvrdila je kreditni rejting Republike Srbije na nivou BB+, uz povećanje izgleda sa stabilnih na pozitivne.

Izvor: B92.net

Mali: Ovo su odlične vesti; Još jedan korak ka zvaničnoj potvrdi ekonomskih dostignuća Srbije
Milos Tesic/ATAImages

Podeli:

"Ovo su odlične vesti, još jedan korak ka zvaničnoj potvrdi ekonomskih dostignuća Srbije u prethodnoj deceniji. Poboljšanje rejtinga je jasan signal da smo na dobrom putu ka postizanju investicionog rejtinga u narednoj reviziji, koja se očekuje početkom sledeće godine. To će biti kruna napora u ekonomskom preporodu Srbije na kome smo radili, čime ćemo učvrstiti svoju poziciju na evropskoj investicionoj mapi", napisao je na svom Instagram nalogu Siniša Mali, ministar finansija.

Kako je napisao, u izveštaju agencije Fitch Ratings kao ključne faktore koji podržavaju kreditni rejting Srbije navodi se visok nivo stranih direktnih investicija, smanjenje javnog duga u odnosu na BDP, disciplinovana fiskalna politika, stabilan devizni kurs i rast BDP-a po glavi stanovnika.

"Agencija naglašava i da je Srbija pokazala otpornost i uspešno upravljala makroekonomskim rizicima izazvanim pandemijom i energetskom krizom. Dalje, Fitch predviđa smanjenje javnog duga Srbije sa 52,3 odsto BDP-a na kraju 2023. godine na 48,8 odsto do kraja 2026. godine. Očekuje se da će fiskalni deficit u 2025. i 2026. godini iznositi 2,5 odsto", napisao je Mali.

"Zahvaljujući stabilnom vođenju monetarne politike i sprovođenju ključnih ekonomskih reformi, Srbija je uspela da očuva stabilnost deviznog kursa i vrati inflaciju u ciljani okvir od 3 odsto plus minus 1,5 odsto u maju 2024. godine, uz predviđeni dalji pad inflacije na 4,4 odsto u 2024. godini, 3,6 odsto u 2025. godini, i 3,2 procenta u 2026. godini. Idemo dalje!", zaključio je Mali.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Siniša Mali, PhD, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

12 h

Podeli: