Srbija 41

06.08.2024.

12:59

Ogromno otkriće za Srbiju: Na ovoj planini nikad više zlata MAPA

Australijski Strikland metals pronašao je "najjaču zlatnu mineralizaciju ikada" na Rogozni, navodi se u objavi prvih rezultata istražnog bušenja u polju Šanac.

Izvor: eKapija

Ogromno otkriće za Srbiju: Na ovoj planini nikad više zlata MAPA
Shutterstock/Jirik V

Podeli:

Prva rupa koju je izbušio Strikland kod Šanca pokazala je pojas od 89,7 metara sa 4 grama zlata po toni na 244,5m, i čak 10,5 grama po toni u pojasu od 24,1 metar, na dubini od 296,2 metra.

Ovo je prvi put da je ova visokokvalitetna zona zlatnog skarna uzorkovana na Šancu, saopštio je Strikland, koji je nedavno postao stopostotni vlasnik projekta Rogozna, prenosi eKapija.

Pol Lerpinije, generalni direktor Striklanda, rekao je da su rezultati iz prve rupe koju je Strikland izbušio u Šancu ove godine "fenomenalni".

"Naša strategija za Šanac je bila da ciljamo zone višeg nivoa ležišta, kako bismo povećali pretpostavljeni resurs od 150 tona ekvivalenta zlata u ovom ležištu. I ne samo da smo otkrili najveće količine zlata ikada nađene na Rogozni, već smo naišli i na ekstenzivnu mineralizaciju bakra i zlata, dužinom oko 109 m, sa 1,3 g/t zlata sa 0,4% bakra, uključujući više zona masivnog halkopirita, sa do 11% bakra."

Lerpinije zaključuje da je reč o veoma velikom ležištu sa debelom zonom zlata visokog kvaliteta, i napominje da uskoro počinje bušenje koje će Strikland dovesti do njegove centralne zone.

Kompanija je u objavi navela i da je i dalje izuzetno dobro finansirana, sa 48,7 miliona dolara u gotovini i akcijama NST (Northern Star Resources) na kraju junskog kvartala.

Kako podseća eKapija, pre nekoliko dana Strikland je objavio i obećavajuće preliminarne rezultate istraživanja koji ukazuju na značajnu geološku anomaliju u mestu Obradov Potok na Rogozni. Identifikovana anomalija, koja počinje otprilike 100 metara ispod površine i proteže se 400 metara u dužinu, mogla bi da signalizira prisustvo ekstenzivne mineralizacije, koja se poklapa sa geohemijskim znacima zlata i drugih minerala u uzorcima zemljišta, preneli su australijski mediji.

Podeli:

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

13 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

16 h

Podeli: