Srbija 4

13.03.2024.

12:50

Šef Misije MMF-a: Srpska privreda se na impresivan način izborila sa globalnim udarima

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Donal Makgetigan kazao je u intervjuu za RTS da se srpska ekonomija sa nedavnim globalnim udarima izborila na impresivan način.

Izvor: RTS

Šef Misije MMF-a: Srpska privreda se na impresivan način izborila sa globalnim udarima
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Podeli:

Govoreći o planovima za Ekspo 2027. u intervjuu za Radio-televiziju Srbije navodi da je Srbija imala mnogo javnih ulaganja i da se to poklopilo sa smanjenjem javnog duga. Inflacija se smanjuje i to je posledica čvrste politike Narodne banke Srbije, kaže šef Misije MMF-a.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda predvođena Donalom Makgetiganom sa Vladom Srbije sutra počinje razgovore o trećoj reviziji aranžmana koji Srbija ima sa Fondom. Razgovaraće se o izdacima iz budžeta za kapitalne investicije, ali i o reformama u državnim preduzećima, kao što su Elektroprivreda i Srbijagas.

"Ako bi trebalo da odaberem jednu reč koja bi najbolje opisala srpsku ekonomiju, izabrao bih istu kao Ivailo – otporna. Srpsku ekonomiju tako vidim. Sa nedavnim globalnim udarima izborila se na impresivan način", izjavio je Makgetigan za Radio-televiziju Srbije.

Kako je naveo, rast se nastavlja, a inflacija se smanjuje. Javni dug je ispod šezdeset procenata bruto domaćeg proizvoda i i dalje opada. Rezerve su na rekordno visokom nivou. Sve ovo govori o jakim makroekonomskim pokazateljima i o otpornosti srpske ekonomije, ističe on.

"Pred vama je izazov da ovako nastavite, da nastavite jačanje makroekonomske stabilnosti i da imate jak održivi rast. Za to nije potrebna samo makroekonomska stabilnost, već i rešavanje dubljih, fundamentalnih strateških pitanja. Ovo će pomoći da se stvori jak, održiv, inkluzivni i ekološki rast", dodao je.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

21 h

Podeli: