Srbija 4

29.07.2024.

15:41

U Srbiji prvi put upotrebljena ova tehnologija

Dron tehnologija za suzbijanje kukuruznog plamenca prvi put je upotrebljena u Kikindi, Novom Sadu i Zemun Polju na usevima organskog i integralnog gajenog kukuruza na 16 hektara zemljišta.

Izvor: Tanjug

U Srbiji prvi put upotrebljena ova tehnologija
Free_styler / Shutterstock.com

Podeli:

Usevi su tretirani kapsulama sa Trichogramma parazitskim osicama, koja je prirodni neprijatelj kukuruznog plamenca, što predstavlja značajan korak napred. Ovo je primer dobre prakse za organsku i integralnu poljoprivredu u čitavom regionu Zapadnog Balkana.

Ovim inovativnim pristupom poljoprivrednici postižu preciznu i ravnomernu distribuciju Trichogramma parazitoida, čime se unapređuju i zdravlje useva i prinos, prenosi Dnevnik.

Takođe, povećava se efikasnost suzbijanja štetočina i znatno smanjuje uticaj na životnu sredinu u poređenju s tradicionalnim hemijskim metodama.

Akcija je sprovedena u okviru evropskih projekata CREDIT Vibes, uz koordinaciju Instituta za kukuruz Zemun Polje, kao i u okviru projekta IPMworks instituta Biosens Univerziteta u Novom Sadu.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

22 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: