Srbija 7

23.07.2024.

14:20

"Saradnja srpskih, nemačkih i institucija EU vodi bezbednom sprovođenju projekta"

U debatu o iskopavanju litijuma u Srbiji uključila se i Snežana Janković, naša ambasadorka u Nemačkoj.

Izvor: B92.net

"Saradnja srpskih, nemačkih i institucija EU vodi bezbednom sprovođenju projekta"
Shutterstock/Adwo

Podeli:

"Kao što je očekivano, javljaju se i javljaće se dušebrižnici iz Nemačke, tobož zabrinuti zbog mogućih posledica po Srbiju i njene stanovnike projekta iskopavanja litijuma, koji je najavljen prilikom nedavne posete kancelara Šolca Srbiji. Povodom tog projekta, koji jedino može i mora biti sproveden uz poštovanje najviših standarda zaštite životne sredine, možda je najbolje citirati samog kancelara Šolca, koji je rekao da je Nemačkoj veoma stalo da on bude uspešan i da posluži kao uzor drugim sličnim projektima u Evropi i svetu", objavila je Jankovićeva na društvenoj mreži Iks (X).

"Široka rasprava, pre svega stručna, o tome kako sprovesti ovaj projekat uz najviše standarde i minimalne rizike, svakako je dobrodošla, te bismo u dobre namere i brigu 'analitičara' s početka teksta možda i poverovali, da već svima u Srbiji nije poznato da su njihova najveća briga ipak neka druga pitanja, poput nezavisnog i do zuba naoružanog tzv. Kosova i oslabljene, još bolje nepostojeće suverene i nezavisne Srbije. Od posledica po životnu sredinu i zdravlje stanovnika Srbije (još nas drži sećanje kako su o tome brinuli pre 25 godina i kako im postupci tadašnje nemačke vlade nisu boli oči kao danas), njih mnogo više brine partnerstvo i strateška saradnja Srbije i Nemačke, koja ih je očigledno, uprkos njihovom životnom zalaganju da do toga ne dođe, zatekla nespremne. Saradnja srpskih, nemačkih i institucija EU, uz učešće najboljih eksperata, ono je što vodi uspešnom i bezbednom sprovođenju ovog projekta, uz pažljive procene Vlade Republike Srbije o svakom koraku na tom putu", napisala je na toj društvenoj mreži.

"Cenimo svaki konstruktivni, pa i kritički doprinos društvenoj debati o ovom pitanju, ako je vođen željom za dobrobit Srbije i partnerskim namerama, a ne suprotnim političkim motivima. Srbija napreduje i napredovaće, sa litijumom ili bez njega. Sva je prilika da upravo ta činjenica, a ne neka druga, unosi nervozu i smeta  dobro poznatim adresama", zaključila je ona.

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Podeli: