Srbija 0

23.07.2024.

21:05

SMATSA ipak dobija kredit?

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je da razmatra odobravanje kredita u iznosu od 20 miliona evra Kontroli letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) doo za unapređenje postojećeg TopSky-ATC sistema upravljanja vazdušnim saobraćajem.

Izvor: Biznis.rs

SMATSA ipak dobija kredit?
shutterstock, Fertas

Podeli:

Projekat će, kako je navedeno u dokumentu EBRD, sufinansirati Evropska investiciona banka (EIB) kreditom u iznosu od oko 25 miliona evra.

U opisu projekta za koji je traženo finansiranje EBRD stoji da se radi o unapređenju postojećeg sistema za upravljanje uvođenjem njegove najnovije verzije TopSky-ATC One koja, kako je navedeno, predstavlja sofisticirano rešenje koje će unaprediti bezbednost, pojačati efikasnost i obezbediti pouzdanost, omogućavajući tako SMATSA-i ispunjenje regulatornih zahteva.

"Prelazak na softver TopSky-ATC One će omogućiti SMATSA-i da dugoročno poboljša ekonomičnost kroz bolje upravljanje operativnim i kapitalnim troškovima dok projekat ima za cilj da učini SMATSA-u privlačnijim poslodavcem za mlade i žene, kroz angažovanje u zajednici", ističe se u dokumentu EBRD.

Konačnu odluku o tome da li će odobriti kredit EBRD će doneti 25. septembra.

EBRD podseća da je SMATSA privredno društvo sa ograničenom odgovornošću osnovano 2003. godine za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (Air Navigation Services Provision), čime je nasledila Saveznu upravu za kontrolu letenja.

Vlasnik 92 odsto kapitala te kompanije je Republika Srbija, a osam odsto Crna Gora.

SMATSA je pružalac usluga u vazdušnoj plovidbi tokom svih faza vazdušnog saobraćaja (na rutama, prilazima i aerodromima) u vazdušnom prostoru Srbije, Crne Gore, delu vazdušnog prostora iznad otvorenog mora južnog Jadrana i na osam aerodroma.

Vazdušni prostor koji je pod odgovornošću SMATSA-e deo je prekograničnih operacija koje povezuju područje inicijative Slobodno korišćenje ruta u zajedničkom vazdušnom prostoru jugoistočne Evrope (South East Common Sky Initiative Free Route Airspace -SECSI FRA), koje obuhvata slobodan vazdušni prostor Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije, kao i slobodan vazdušni prostor Italije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

18 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: