Srbija 19

22.07.2024.

15:38

Vučić najavio koliko će trajati radovi na obilaznici oko Kragujevca FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izgradnji severne obilaznice oko Kragujevca, koja treba da spoji Kra­gu­je­vac s Mo­rav­skim ko­ri­do­rom i auto-pu­tem "Mi­loš Ve­li­ki".

Izvor: B92.net

Vučić najavio koliko će trajati radovi na obilaznici oko Kragujevca FOTO
Instagram/buducnostsrbijeav

Podeli:

Kako je naveo, Kragujevac će biti povezan sa prugama Beograd- Niš, Čačak-Kraljevo...

"Sledeće godine će da bude dve hiljade zaposlenih u Stelantisu", rekao je Vučić.

Ovo zaista lepo i moćno izgleda, dodao je.

"Mnogo ćemo električnih punjača da ubacujemo, za godinu dana ćemo imati 116. Od glavnih koridora, puteva, imaće ih svuda. To mora da ide na hiljade, po urbanim sredinama, turističkim mestima... Moramo sve to da pokrijemo, da nemamo dodatne troškove", priča Vučić.

Ova trasa izgleda prelepo. Ovo je prioritet, ovo Kragujevac podiže u svakom smislu, naveo je.

"Ovim se oslobađa mnogo prostora u centru grada, omogućava se da se Kragujevac širi", kazao je.

Za dve i po godine, Kragujevčani će imati obilaznicu, rekao je Vučić i istakao da će radovi trajati do 2026. godine.

"2021. je formiran Stelantis konglomerat najjačih firmi. Tada smo imali koronu, 2,5 godina je trajala naša borba da dobijemo proiztvodnju novog automobila. Sledeće godine imamo plus 0,5 bdp samo odavde", izjavio je Vučić.

U obilasku su bili i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Vučić obilazi radove na obilaznici pre dolaska u Kragujevac, gde će danas prisustvovati svečanosti povodom inauguracije novih proizvodnih linija za buduću proizvodnju električnih vozila u modernizovanoj fabrici Stelantis.

Br­za sa­o­bra­ćaj­ni­ca, du­ži­ne 22 ki­lo­me­tra, projektovana je za brzine do 100 kilometara na čas.

Projektom severne obilaznice se stiču uslovi za izmeštanje tranzitnog saobraćaja iz gradskog jezgra Kragujevca, poboljšanje uslova sa aspekta životne sredine, kao i brže povezivanje tranzitnih tokova na pravcu državni put I A reda br. A1 (E-75) petlja Batočina, preko Kragujevca do državnog puta I A reda br. A5 (E-761) u Mrčajevcima.

Država u saobraćajnicu ulaže oko 266 miliona evra, a rok za završetak obilaznice je 2027. godina.

Kompletna obilaznica, za čiju će izgradnju biti utrošeno 194.000 kamiona zemlje, imaće 25 objekata, mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka i pet petlji.

Vučić je u decembru obišao prve radove na izgradnji severne obilaznice oko Kragujevca, kada je istakao da će njenom izgradnjom taj grad rešiti većinu infrastrukturnih problema i da je to velika stvar za čitav kraj.

"Ovo je 22 kilometara i nešto što će dati šansu Kragujevcu da uredi centar grada i ojača industrijski", rekao je tada Vučić.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prognoze nisu dobre: Moćna sila uzdrmana

Budžet Saudijske Arabije biće u deficitu kako cene nafte padaju, kao i zbog ogromnih projekata čiji je cilj da transformišu ekonomiju te azijske zemlje, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

10:59

5.9.2024.

1 d

Podeli: