Srbija 20

20.07.2024.

21:41

Amerikanci "zagrejani" za Srbiju

Američki investitori imaju pozitivan stav o poslovanju u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Amerikanci "zagrejani" za Srbiju
Shutterstock/rarrarorro

Podeli:

Američki investitori imaju generalno pozitivan stav o poslovanju u Srbiji, uživaju u jednakim uslovima i mogu da iskoriste prednosti različitih programa dizajniranih da privuku direktne strane investicije (FDI), navodi se u najnovijem izveštaju američkog Stejt dipartmenta o investicionoj klimi u Srbiji.

Takođe, ocenjuje se da specijalizovana izložba Ekspo u Beogradu 2027. predstavlja priliku za američke kompanije.

U izveštaju je navedeno da su investitori pozitivni po pitanju poslovanja u Srbiji zbog strateške lokacije zemlje, dobro obrazovane radne snage koja govori engleski, konkurentnih troškova rada, izdašnih podsticaja za ulaganja i sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU i drugim ključnim tržištima.

Takođe, navodi se da je investiciona klima u Srbiji poboljšana skromno poslednjih godina, podstaknuta makroekonomskim reformama, finansijskom stabilnošću i fiskalnom disciplinom.

"Privlačenje stranih investicija je važan prioritet za vladu. Srbija je svoj 30-mesečni instrument za koordinaciju politike (PCI) sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) zamenila sa novim dvogodišnjim stend-baj aranžmanom u decembru 2022. godine, koji je obezbedio direktnu pomoć srpskom budžetu za pokrivanje visokih troškova uvoza energije. Stend-baj aranžman je, takođe, uverio kupce državnih obveznica, a Srbija će verovatno imati koristi dobijanjem povoljnijih stopa nego što bi inače", navodi se u izveštaju.

Stejt dipartment je ocenio da izazovi i dalje ostaju, kako je navedeno, posebno birokratska kašnjenja i korupcija, kao i gubitaška državna preduzeća (SOE), velika siva ekonomija i neefikasno pravosuđe.

"Politički uticaj na ekonomiju takođe izaziva zabrinutost, ovo pitanje je istaknuto u januaru 2022. kada je vlada iznenada povukla licence vezane za veliki predloženi projekat rudarenja litijuma kao odgovor na proteste javnosti. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu često pomaže investitorima kada se pojave problemi, a srpski zvaničnici obično reaguju na probleme oko ulaganja", piše u izveštaju.

Stejt dipartment podseća da je u junu 2023. Srbija izabrana za domaćina Specijalizovane izložbe Ekspo 2027, ocenjuje se da Ekspo predstavlja priliku za američke kompanije da isporuče tehnologiju i opremu, kao i da ponude stručnost i konsultantske usluge i navodi se da će troškovi izgradnje i rada, kao i pomoćnih projekata (hoteli, itd.) premašiti dve  milijarde dolara.

Izveštaj je ocenio da je Vlada Srbije identifikovala ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta kao glavne prioritete i donela je značajne reforme svog zakona o radu, građevinskih dozvola, inspekcija, javnih nabavki i privatizacije koje su pomogle u poboljšanju poslovnog okruženja.

"Ako Vlada ispuni obećane reforme tokom procesa pristupanja EU, poslovne mogućnosti bi trebalo da nastave da rastu. Sektori koji imaju koristi uključuju poljoprivredu i poljoprivrednu preradu, upravljanje čvrstim otpadom, kanalizaciju, zaštitu životne sredine, informacione i komunikacione tehnologije (IKT), obnovljivu energiju, zdravstvenu zaštitu, rudarstvo i proizvodnju. Kompanije i zvaničnici su primetili da je usvajanje reformi ponekad prevazišlo implementaciju. Digitalizacija određenih vladinih funkcija (npr. izdavanje građevinskih dozvola, poreska administracija i e-potpisi) još uvek nije donela dramatično poboljšanje vremena obrade i možda se neće dosledno sprovoditi", navodi se u izveštaju.

Stejt dipartment isitče da Vlada polako napreduje u rešavanju problematičnih društvenih preduzeća, kroz stečaj ili privatizaciju gde je to moguće, kao i da planira da privatizuje još 56 kompanija, a takođe polako smanjuje naduvanu radnu snagu u javnom sektoru u Srbiji, uglavnom kroz odlazak i granice u zapošljavanju.

Kako piše u izveštaju, napad Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. je u početku imao ograničen ekonomski uticaj na Srbiju, a bankarski sistem je i dalje dobro kapitalizovan i likvidan, ali je inflacija porasla, podstaknuta povećanim cenama uvoza energenata i goriva, uprkos odbijanju Srbije da se pridruži sankcijama SAD i EU ruskim entitetima.

"Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog trezora (OFAC) uključila je nekoliko srpskih kompanija i pojedinaca na svoju listu posebno obeleženih lica, od kojih su neki od njih zbog kršenja sankcija Rusiji. Na spisku se od 5. aprila 2024. nalazilo 27 kompanija i 19 fizičkih lica u Srbiji", navodi se u izveštaju.

Dodaje se da je inflacija u Srbiji dostigla vrhunac od 16,2 odsto u martu 2023. ali je konstantno padala, na 5,6 odsto u februaru 2024.

"Rusija nastavlja da snabdeva Srbiju prirodnim gasom. Nasuprot tome, isporuke sirove nafte prestale su 5. decembra 2022. godine zbog sankcija Evropske unije koje su onemogućavale rusku naftu da teče kroz hrvatski naftovod kojim se snabdeva Srbija. Ukupna, nominalna vrednost izvoza Srbije u Rusiju ostala je praktično nepromenjena u 2023. godini na 1,2 milijarde dolara, dok se uvoz Srbije iz Rusije skoro prepolovio sa 3,1 milijardu dolara u 2022. na 1,7 milijardi dolara usled usporavanja uvoza nafte i prirodnog gasa, oporavka srpske proizvodnje struje, blage zima i sankcija Rusiji", zaključuje se u izveštaju.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prognoze nisu dobre: Moćna sila uzdrmana

Budžet Saudijske Arabije biće u deficitu kako cene nafte padaju, kao i zbog ogromnih projekata čiji je cilj da transformišu ekonomiju te azijske zemlje, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

10:59

5.9.2024.

1 d

Podeli: