Srbija 6

20.07.2024.

11:04

Kako da vam država kupi kuću? Ministarstvo za B92.net: Svakog dana i do 15 prijava

Trenutno u Srbiji ima oko 200.000 napuštenih seoskih kuća, od čega se za 50.000 ne zna ko je vlasnik, pokazuju podaci Akademijskog odbora za selo.

Kako da vam država kupi kuću? Ministarstvo za B92.net: Svakog dana i do 15 prijava
Ministarstvo za brigu o selu

Podeli:

Međutim, kako naše kuće ne bi ostale puste, Ministarstvo za brigu o selu već četvrtu godinu deli bespovratna sredstva za njihovu kupovinu. 

"Cilj programa je trostruk: odmah dobijamo mlado stanovništvo u selima, u sela odlazi radno sposobno stanovništvo i, takođe, sprečavamo da nam se dogodi ‘usud puste zemlje’, pogotovo u pograničnim i brdsko-planinskim područjima", poručuju iz ministarstva za B92 BIZ. 

Od početka programa ukupno je useljeno 3.015 kuća, a u njima je dom pronašlo oko 13.000 građana.

Interesovanje sve veće

Interesovanje za jeftine kuće je sve veće, a iz ministarstva su nam otkrili i da im svakog dana stigne 10 do 15 novih prijava. Ovogodišnji konkurs je otvoren od januara, ali vremena za prijavljivanje još uvek ima jer traje do 1. novembra.  

Najviše se traže kuće u Vojvodini. Rekorder po broju dodeljenih kuća među jedinicama lokalne smouprave je Sombor sa 181 dodeljenom kućom. Slede Bačka Palanka – 164, Odžaci – 133, Bečej – 124 i Nova Crnja – 122. Zatim Pirot na jugu sa 37 useljenih kuća, kao i Dimitrovgrad sa 28.

Što se sela tiče, ministarstvo je za naš portal istaklo Bačko Petrovo Selo sa 84 dodeljene kuće, a na jugu sa 14, selo Željuša.

Maksimalan iznos za kupovinu kuće je 1,2 miliona dinara (oko 10.000 evra), a koliko one mogu biti jeftine pokazuje podatak da je najjeftinija dodeljena kuća koštala tek 399.000 dinara. U pitanju je kuća od 64 kvadrata i sedam ari placa u selu Torak opštine Žitište.

"Selo (moje) lepše od Pariza"

"Porodice su se uglavnom dobro snašle u novim sredinama, a mnogi dobitnici su pokrenuli sopstvene poslove. Na placevima koje su dobili uz kuću bave se ratarskom, voćarskom i povrtarskom proizvodnjom, kao i stočarstvom", naveli su za B92.net. 

Posebno su ponosni na činjenicu da je prosek godina dobitnika ispod 30 i da je trećina njih prešla iz grada u selo. 

"Ističem da čak trećina, a prednjače visokoobrazovani, napušta gradske sredine i pronalazi svoj dom u selima Srbije. Zajednička domaćinstva, visoke zakupnine i nedostižni novi stanovi su, između ostalog, nešto što ih motiviše da se u sve većem broju prijavljuju i učestvuju u realizaciji ovog programa. Program će živeti onoliko dugo koliko mladi ljudi budu pokazivali interesovanje, a podaci govore da je ono sve veće. I naravno ništa bez novca, a novca će biti onoliko koliko bude zahteva tih mladih ljudi", izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Kome je program namenjen?

Shutterstock/Fotokostic

Kako smo već pomenuli, jedan od ciljeva ovog programa je da se mladi vrate u sela. Stoga i ne iznenađuje da na konkurs mogu da se prijave punoletni državljani Republike Srbije koji nemaju navršenih 45 godina života: pojedinci, samohrani roditelji, bračni parovi ili vanbračni partneri. 

Takođe, jedan od uslova je da oni koji konkurišu ne poseduju nepokretnosti (osim poljoprivrednog zemljišta) kao i da nisu u prethodnih pet godina prometovali - prodali nepokretnost. Sve uslove javnog konkursa kao i ostale detalje možete pogledati ovde

Iz Ministarstva su istakli da je namera da program traje sve dok bude bilo zainteresovanih za kuće na selu.

Kako do kuće u šest koraka

  1. Podnosilac prijave samostalno pronalazi seosku kuću sa okućnicom, koja je na prodaju;

  2. Nakon kontaktiranja prodavca, podnosilac prijave popunjava “Obrazac prijave” i obraća se jedinici lokalne samouprave (JLS), na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom;

  3. JLS šalje u terensku kontrolu svoje stručno lice, ovlašćeno da izvrši procenu tržišne vrednosti nepokretnosti, čija ukupna vrednost ne može biti veća od 1.200.000 dinara. JLS može izvršiti procenu i u saradnji sa poreskom upravom i nadležnim organom za geodetske poslove;

  4. Terenskoj kontroli ovlašćenog lica JLS prisustvuju kupac (podnosilac prijave) i potencijalni prodavac. Potencijalni prodavac treba da se saglasi sa procenjenom tržišnom vrednosti nepokretnosti i to navede u izjavi koja je sastavni deo obavezne dokumentacije propisane Programom i koju šalje podnosilac prijave prilikom konkurisanja;

  5. Ispunjenost uslova utvrđuje ovlašćeno stručno lice u obrascu prijave koji je sastavni deo konkursne dokumentacije i sadrži izjavu koju potpisuje gradonačelnik/predsednik opštine;

  6. Nakon gore opisane procedure, u kojoj učestvuje JLS, podnosilac prijave šalje Obrazac prijave zajedno sa ostalom prikupljenom dokumentacijom propisanom Programom na adresu Ministarstva za brigu o selu.

Dakle, zainteresovani samostalno bira kuću u delu Srbije za koji se odluči, a vrednost kuće (do 1,2 miliona dinara) procenjuje jedinica lokalne samouprave. Zatim konkuriše, a Ministarstvo za brigu o selu odobrava neophodna sredstva, novac uplaćuje opštini, a opština prodavcu. Onda sledi potpisivanje ugovora kod javnog beležnika.

Ne prolaze straćare

Shutterstock/BGStock72

I seoska kuća za čiju kupovinu građani konkurišu treba da ispunjava određene uslove. 

Ona treba da bude bezbedna i da poseduje infrastrukturu – kanalizaciju ili septičku jamu, vodu, struju i ako postoji pristup do seoske kuće sa okućnicom preko tvrdog puta. Takođe, mora da se nalazi u naseljenom mestu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga, zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza ili neki od navedenih objekata postoji u susednim naseljenim mestima. 

Uz to treba da je upisana u katastar, da je izgrađena u skladu sa propisima, da nije predmet sudskog spora i da je vrednost seoske kuće sa okućnicom, odnosno kupoprodajna cena, u granicama njene vrednosti na tržištu nepokretnosti.

Više detalja možete pogledati ovde.





 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Alpina zatvara proizvodnju: Seli se u komšiluk

Češki vlasnik Alpine, slovenačkog proizvođača sportske obuće, zatvoriće deo svoje proizvodnje u Žiriju na zapadu zemlje i preseliti je u fabriku u Bosni i Hercegovini, što će rezultirati gubitkom 60 radnih mesta u Sloveniji do kraja godine.

21:25

4.9.2024.

1 d

Svet

Prognoze nisu dobre: Moćna sila uzdrmana

Budžet Saudijske Arabije biće u deficitu kako cene nafte padaju, kao i zbog ogromnih projekata čiji je cilj da transformišu ekonomiju te azijske zemlje, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

10:59

5.9.2024.

15 h

Podeli: