Srbija 1

19.07.2024.

8:36

Sastanak Vučića i Šolca: Šta će Srbija i Nemačka da potpišu?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je jutros u Palati Srbija kancelara Savezne Republike Nemačke Olafa Šolca, a na stolu su i pitanja iz ekonomije.

Izvor: Blic.rs

Sastanak Vučića i Šolca: Šta će Srbija i Nemačka da potpišu?
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Podeli:

Biće održana plenarna sesija ili Samit o kritičnim sirovinama Srbije, na kojem će učestovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič.

Srbija i EU potpisaće Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Nemačkog kancelara Šolca sinoć je na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu dočekao predsednik Vučić, koji je naveo da tokom današnjih razgovora očekuje dogovore koji će predstavljati prekretnicu za Srbiju na njenom putu još bržeg ekonomskog rasta.

Vučić je ranije rekao da će u petak imati sastanak sa Olafom Šolcom u Beogradu i da će razgovarati i o evropskom putu Srbije, političkim odnosima, razvoju naše ekonomije, kao i da će sa EU tada biti potpisan memorandum o razumevanju u vezi sa mineralnim sirovinama.

"Ali, istovremeno ćemo i razgovarati o onome što je tema tog dana - dolazi potpredsednik Evropske komisije Maroš Ševčovič, doći će predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj. Doći će predsednici KFW-a, Italijanske razvojne banke, i ono što je iznenađenje i ljudi, glavni šef Mercedes-Benca, tako da očekujemo razgovore", rekao je Vučić.

Naveo je da je za nas važno da sve te institucije zajedno sa predstavnicima naše vlade potpišu zajedničku želju o jednom sveukupnom vrednosnom lancu koji bi trebalo u Srbiji da se formira.

"Dakle od litijuma, litijumskih baterija, privlačenja dodatnih investitora, do električnih automobila gde očekujemo njihovu pomoć za proizvodnju da dođe u Srbiju, što bi značilo ogroman skok, kvantni skok Srbije unapred. Mnogo više novca, mnogo više bogatstva za naše građane i verujem da ćemo to uspeti sad", rekao je predsednik Vučić.

Samit o kritičnim sirovinama Srbije pratite iz časa u čas u Live blogu na B92.net.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

18 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: