Srbija 14

16.07.2024.

9:12

Ogromno otkriće: "Treba što pre početi s vađenjem"

Jedan od najvećih proizvođača nafte na Bliskom istoku Kuvajt objavio je veliko otkriće nafte i pratećeg gasa u morskom polju istočno od ostrva Failaka.

Izvor: Klix.ba

Ogromno otkriće: "Treba što pre početi s vađenjem"
Shutterstock/Darunrat Wongsuvan

Podeli:

Preliminarne procene pokazale su da bi rezerve na podmorskom polju Al-Noukhitha mogle da iznose oko 3,2 milijarde barela naftnog ekvivalenta lake nafte i gasa, saopštila je Kuwait Petroleum Corporation tokom sastanka sa emirom Kuvajta, šeikom Mishalom Al-Ahmadom Al-Jaberom Alom-Sabah.

Rezerve bi mogle da iznose 2,1 milijarde barela lake nafte i 5,1 triliona standardnih kubnih stopa gasa, što sve iznosi ukupno 3,2 milijarde barela ekvivalenta nafte, izjavila je Kuvajtska naftna kompanija (KOC), vladin subjekt odgovoran za istraživanje i proizvodnju u izjavi za kuvajtsku novinsku agenciju KUNA, prenosi Kliks.

Prve procene sugerišu da polje ima “veliki potencijal” za otkrivanje dodatnih količina u različitim slojevima i rezervoarima na polju, prema KOC-u.

Kuvajt planira da izradi planove za početak vađenja resursa iz polja što je pre moguće, rekla je kompanija.

Kuvajt, koji je počeo da izvozi sirovu naftu 1946, trenutno proizvodi oko 2,4 miliona barela dnevno sirove nafte, jer ograničava proizvodnju zajedno sa svojim partnerima u sporazumu OPEK+—OPEK-om i desetak proizvođača izvan OPEK-a predvođenih Rusijom.

Kuvajt, osnivač OPEK-a, peti je najveći proizvođač kartela, iza Saudijske Arabije, Iraka, Irana i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Kuvajt ima za cilj da poveća svoje kapacitete proizvodnje nafte na 4 miliona barela dnevno do 2035, u odnosu na nešto iznad 3 miliona barela dnevno, rekao je ranije ove godine izvršni direktor Kuwait Petroleum Corporationa Sheikh Nawaf Al Sabah.

Kuvajt takođe nastoji da poveća svoje kapacitete za preradu težih klasa na domaćem terenu, ostavljajući više količina skuplje lake sirove nafte za izvoz.

Prošle je godine Kuvajt počeo da obuzdava izvoz kisele sirove nafte jer je njegova nova rafinerija Al-Zour koja proizvodi 615.000 barela po danu počela da ubrzava rad.

Podeli:

Tagovi

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: