Srbija 6

14.07.2024.

11:49

Vučić na Poslovnom forumu Srbije i Egipta: "Kreće nova era naših odnosa"; "Pozivam vas na EXPO2027" FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u zvaničnoj poseti Egiptu učestvuje na srpsko-egipatskom poslovnom forumu.

Izvor: B92.net

Vučić na Poslovnom forumu Srbije i Egipta: "Kreće nova era naših odnosa"; "Pozivam vas na EXPO2027" FOTO
Printscreen/buducnostsrbijeav

Podeli:

"Znam da se snovi ostvaruju, imao sam isti prikaz u svojoj zemlji. Ja sam počastvovan što sam ovde i što sam imao priliku da vidim novu administrativnu prestonicu. Mi vidimo novu eru naših odnosa sa prijateljskom zemljom Egipat. Dosta toga tek predostoji da se uradi i dosta je i pred vama, a i pred Srbijom i nadam se da ćemo i mi to na prikladan način moći da ispunimo", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je pozvao egipatske kompanije da učestvuju na izložbi EXPO2027.

"U saradnji sa Egiptom predstoji još mnogo toga da se uradi. Pozivamo vas da učestvujete na specijalizovanoj izložbi EXPO2027, jer smo itekako zainteresovani da vidimo neke vaše kompanije koje su gradile vaš novi administrativni centar, a neke od njih su već pokazale interesovanje da dođu u Beograd. Srbija će u najkraćem roku početi ponovno letenje između Egipta i Srbije", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je Srbija ostvarila stopu rasta veću od četiri osto, koju je potvrdio i MMF i dodao da je to kada je reč o Evropi velika stopa rasta.

"Očekivali smo stopu rasta veću od 4 odsto i to je veća stopa rasta kada se uporedimo sa ostalima. Nadam se boljim rezultatima u budućnosti. Nije lako privući nove investicije jer je stopa rasta u Evropi značajno manja nego što je bila", rekao je predsednik Srbije.

On je istakao da je otvaranje novih tržišta od velikog značaja.

"Naša saradnja neće biti uslovljena bilo čime, ovo je čisto prijateljstvo i obostrani interes za saradnju na dobrobit naših građana. Zaista cenim ljude sa egipatske i sa naše strane koji su vredno radili da bismo poslovali ovaj Sporazum o slobodnoj trgovini što je veoma snažan temelj za povećanje naše trgovinske razmene, a i svega ostalo što sa tim ide", rekao je Vučić.

Vučić: Trgovinska razmena dve zemlje da se poveća na 200 miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je imao veoma dobre razgovore sa egipatskim premijerom Mostafam Abdulijem i da vrlo brzo očekuje da se trgovinska razmena dve zemlje poveća sa 100 miliona evra na 200 miliona.

"Videli ste saradnju privrednih komora dve zemlje koje rade već na konkretnim primerima i već su sagledali da su ogromne količine svežih jabuka pre u Egipatu plaćali po ceni od 1.250 dolara, a da je prosečna cena po kojoj smo mi izvozili u svet bila 776 dolara po toni. Dakle, tako da tražimo prostor svuda, da i naši ljudi mogu da obezbede sigurno tržište za svoje proizvode, a da Egipćani ne samo da ne izgube na ceni, već da omoguće po istom kvaliteta robu po nešto nižim cenama", rekao je Vučić novinarima posle egipatsko-srpskog poslovnog foruma i dodao:

"Važno je uspostavljanje avio linije između Beograda i Kaira, a pokušaćemo i Niš da spojimo sa Aleksandrijom, za to će nam biti potrebo nešto malo više vremena, ali Beograd sa Kairom moramo hitno", rekao je Vučić.

Kaže da su razgovarali i o učešću njihovih kompanija na Ekspu i samom učešću Egipta na Ekspu.

"Dogovarali sastanke, učešće, sastanke članova vlade i na ekspertskom nivou različitih grupa koje treba da razgovaraju o poslovima o kojima smo govorili. I to je sve u svemu velika ogromna zemlja, ne samo prostorno-teritorijalno veći i po broju stanovnika i verujem istinski prijateljska sa kojom ćemo u budućnosti još bliže da razvijamo saradnju. I da napravimo prostor za dalji uspeh naših kompanija i za dalji rast naše ekonomije", naveo je Vučić.

Na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu učestvuje 87 kompanija, od čega je 39 srpskih, a 48 egipatskih.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mir, mir... Sukob je rešen

Mađarska vlada je pozdravila sporazum koji je postigla energetska kompanija MOL u cilju garantovanja isporuke ruske nafte preko Ukrajine nakon što je Kijev ograničio tranzit.

8:46

11.9.2024.

1 d

Podeli: