Srbija 30

12.07.2024.

13:16

Vučić o EXPO i Nacionalnom stadionu: "Radićemo u tri smene"; Rezerve zlata na najvišem nivou

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da je za Srbiju Ekspo od velikog značaja, kao i da radovi idu po planu.

Izvor: B92.net

Vučić o EXPO i Nacionalnom stadionu: "Radićemo u tri smene"; Rezerve zlata na najvišem nivou
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Podeli:

"Vodimo veliku bitku za ispunjenje rokova koje smo postavili za Ekspo. Za našu zemlju je Ekspo od velikog značaja. Uspevamo u ispunjenju rokova ", rekao je Vučić.

"Od danas–sutra ćete moći da pratite radove na Nacionalnom stadionu i reflektoru, imaćemo reflektore da vidite kako radnici rade i kako naša zemlja napreduje. Što se tiče finansija, stojimo dobro. Struja se očekuje da danas i sutra bude najskuplja u poslednjih par meseci zbog velikog korišćenja, mnogo većeg nego zimi", rekao je Vučić.

On je istakao da su nam rezerve zlata na najvišem nivou, a devizne rezerve na rekordnom nivou. Predsednik je istakao da je to pokazatelj koliko je Srbija stabilna zemlja.

"Više smo nego likvidni, radimo na popunama robnih rezervi. vojne stvari na 150 odsto potreba, da svi magacini budu puni. Uskoro krećemo u nabavku lekova zato što vidimo da postoji veliki interes u Evropi za lekove, odnosno za ratnu medicinu. Mi ćemo obezbediti našu zemlju kako ne bi došli do nestašice", rekao je predsednik.

"Dinarska štednja je 2012. godine 17,9 milijarde dinara, a danas je 162,8 milijarde dinara, odnosno 9 puta veća štednja u dinarima. Devizne štednje su bile 2012. godine 8,3 milijarde evra, a danas su 15 milijardi evra", dodao je Vučić.

Vučić je najavio posetu Egiptu i sklapanje ugovora o slobodnoj trgovini.

"Za vikend idem u posetu Egiptu. Sa Arapskom Republikom Egipat sklopićemo ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta. Čak 87 odsto naših poljoprivrednih proizvoda imaće apsolutno zeleno svetlo na egipatsko tržište. Reč je o ogromnom tržištu, oni imaju 106 miliona stanovnika, a svake godine se uvećava", istakao je predsednik.

Vučić je rekao i da je Srbija danas po svim podacima neuporedivo jača i da ima čak 50 odsto više automobila nego 2012. godine.

Vučić o litijumu: "Ekonomski nema nikakve sumnje, ali važan je i aspekt životne sredine"

"Srbija ima 70 odsto veću vrednost automobila nego 2012. godine", rekao je on.

"Posvetićemo se u narednim danima krupnim pitanjima za ekonomski napredak Srbije, i porastu plata i penzija, kao i očuvanju stope rasta. U julu je inflacija bila 3,8 odsto, ali smatram da mora da padne ispod. Možda će ići i do 4,1 maksimaln,o pošto je bilo povećanja u julu zbog skoka cene nafte u prethodnom mesecu. Moramo da spustimo ispod 3 odsto, kako bi nam stopa rasta dovela do povećanja plate i penzija", zaključio je Vučić.

Podeli:

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

14 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

16 h

Podeli: