Srbija 5

10.07.2024.

13:24

Potpisan memorandum o razvoju nuklearne energije u Srbiji

Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji potpisan je danas između pet ministarstava Vlade Srbije i 20 naučno-akademskih institucija i instituta.

Izvor: Tanjug

Potpisan memorandum o razvoju nuklearne energije u Srbiji
Shutterstock/Marcin Balcerzak

Podeli:

Memorandum su potpisali Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo nauke, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete sa Elektroprivredom Srbije, Elektromrežom Srbije, Institutom za nuklearne nauke Vinča, Srpsko nuklearno društvo, Direktorat za radiacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, fakulteti ekonomskih, medicinskih i tehničkih nauka.

Premijer Miloš Vučević je istakao da se ovom ispravlja greška učinjena osamdesetih godina prošlog veka, kada je država zabranila proizvodnju nuklearne energije.

"Niko nema dilemu da će pitanje električne energije biti dominantno i strateško, kao i da će ulaganje u ovo oblast biti pitanje suvereniteta i samostalnosti jedne države", rekao je Vučević.

On je naglasio dа se radi o mirnodopskoj nuklearnoj energiji i zamolio da se ovo pitanje ne politizuje, kao i da je zbog toga angažovana naučna zajednica. Kako kaže, pitanje kadrova u ovoj oblasti biće izazovno i na tome će raditi Ministarstvo prosvete.

Dodaje da je moguće razvijati nuklearnu energiju uz zaštiti životne sredine i zdravlja stanovnika Srbije.

"Verujem da je ovo velika šansa za razvoj Srbije. Očekujem da radite transparentno i otvoreno. Ponosan sam što Srbija ima ovakve ljude i institucije", poručio je Vučević prisutnima.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: