Srbija 2

09.07.2024.

16:03

Srbija otvara vrata u Africi

Nakon dve godine pregovora, Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat obuhvatiće više od 16.000 proizvoda koji će se izvoziti i uvoziti u Srbiju i Egipat, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović.

Izvor: B92.net

Srbija otvara vrata u Africi
Depositphotos, branex

Podeli:

Čim Sporazum o slobodnoj trgovini bude ratifikovan biće ukinute carine od 40 odsto na svežu jabuku, kao i carine od 30 odsto na suvu šljivu i 20 odsto na smrznuto bobičasto voće. Carine na proizvode naše prehrambene industrije koje se sada kreću u rasponu od 20 do 60 odsto polako će krenuti da se smanjuju, dok će biti ukinute i carine na mineralnu vodu i bezalkoholno pivo koje su sada između 20 i 30 odsto.

"Pored toga što je ovo jedna velika šansa za naše poljoprivrednike i domaćine iz Srbije, dodatno, ovo je ogromna šansa i za srpsku industriju keramike, farmaceutsku industriju i mnoge druge industrije. Ovako široke koncesije i ovako dobru poziciju za naše proizvode ne bismo dobili da nemamo čvrsto liderstvo, veliki politički autoritet i stabilnu suverenu politiku koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić. Ponosan sam na sve ovo što smo postigli zajedno sa našim prijateljima u Arapskoj Republici Egipat", rekao je ministar Momirović.

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Španiji: Sve staje?

U Španiji će danas, na poziv sindikata, biti održani protesti širom zemlje sa ciljem postizanja sporazuma vlade i poslovnog sektora u vezi sa smanjenjem nedeljnog radnog vremena od 40 sati za 2,5 sata.

10:59

26.9.2024.

1 d

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

12 h

Srbija

IKEA otvara nove robne kuće u Srbiji?

Tolga Ondžu je direktor maloprodaje u Ingka grupi. Iako ima tri dela, srce biznisa ove grupe je upravljanje svetskom maloprodajom kompanije IKEA, koju čine 482 robne kuće u 31 državi.

14:10

26.9.2024.

1 d

Podeli: