Srbija 4

09.07.2024.

13:46

"Ovde se nalazi najveće ležište litijuma" VIDEO

Od 2010. godine do danas vrednost tone litijum-karbonata skočila je oko sedam puta.

Izvor: B92.net, TV Prva

"Ovde se nalazi najveće ležište litijuma" VIDEO
Shutterstock/Adwo

Podeli:

Masovna proizvodnja električnih automobila koje pokreću litijumske baterije s jedne strane i manjak ležišta za eksploataciju s druge u poslednjih nekoliko godina doveli su do povećanja tražnje za litijumom.

"U svetu je sad prava ekspanzija i istraživanja, ne samo o litijumu, nego svih mineralnih sirovina, posebno onih mineralnih sirovina koje se vode na spisku kao kritične mineralne sirovine, a litijum je na tom spisku i vrlo se visoko kotira. Samo istraživanje i eksploatacija litijuma uopšte nisu opasni po životnu sredinu. Pogotovo rudarenje, jer ovaj rudnik litijuma jadarita koji bi trebalo kod nas da se otvori, tu se radi o podzemnoj eksploataciji", rekao je generalni sekretar Saveza inženjera, rudara i geologa Srbije Predrag Mijatović za TV Prva.

"Trenutno najveće ležište litijuma, gde je najveća eksploatacija, a i najveće su rezerve, to je u Čileu. Ali tu se litijum dobija na jedan potpuno drugi način, iz slanih izvora. Ova druga ležišta koja se nalaze na primer u Australiji, sad neka novootkrivena u SAD-u i ova što se otkrivaju i u Evropi, ona se nalaze u potpuno jednoj drugoj sredini. To je takozvani hard litijum koji se nalazi u stenama koje se zovu pegmatiti. On se u takvim sredinama dobija iz četiri različite vrste minerala. I svaka od tih sirovina ima posebnu tehnološku šemu i pripremu i preradu da bi se dobio ili litijum-karbonat ili litijum-hidroksid. U suštini to su dva proizvoda koja se pojavljuju na tržištu", dodao je Mijatović.

"Najveća potrošnja je u industriji proizvodnje baterija za široku potrošnju i za električno vozilo. Koristi se delom u farmaciji, u medicini, u proizvodnji stakla, za određene vrste keramike, u građevinarstvu... ", dodao je

Za više informacija pogledajte video-prilog:

Izvor: Prva

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

6 h

Podeli: