Srbija 11

04.07.2024.

13:56

"Prvi put dejstvovali domaći dronovi Komarac 2, do septembra prvih 1.000"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je danjašnja vežba s bojevim gađanjem "Vatreni udar 2024", na Pasuljanskim livadama, bila posvećena pre svega bespilotnim letelicama i vezi koje bespilotne letelice ostvaruju sa drugim sistemima.

Izvor: Tanjug

"Prvi put dejstvovali domaći dronovi Komarac 2, do septembra prvih 1.000"
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Podeli:

Građani su mogli prvi put da vide dejstvovanje dronova domaće proizvođe Komarac 2.

Vučić je najavio da se očekuje da do septembra imamo prvih 1.000 dronova Komarac naše proizvodnje. Predsednik je istakao da je ponosan na ono što je video, kao i građani Srbije.

"Prvi put smo mogli da vidimo dejstvovanje Komarca 2, SM1, prvi put smo mogli da vidimo izbacivanje ovih 12 mina BD2 ako se ne varam, dakle mogli smo da vidimo i donošenje municije besposadnog Malog Miloša i dejstvo ne samo mitraljesko Malog Miloša već i raketnog bacača koje je bilo izuzetno precizno. Mogli smo da vidimo izuzetne pogotke Pasarsa, Korneta, korišćenje i raketa iz Pasarsa ali naravno i topova 40 mm", rekao je Vučić.

Kazao je da su građani mogli da vide i dejstvo Korneta na daljini većoj od 4.000 metara i kako su neverovatnom preciznošću pogodili neprijateljske tankove.

"Izuzetno i dejstvo Orlova i helikoptera i svega drugog što smo danas mogli da vidimo od naših snajperista i specijalaca koji su sa velikim Milošima završavali posao. Želim da čestitam svim vojnicima, tih 1.321 koji su učestvovali danas u ovoj vežbi", naveo je Vučić.

Kako je rekao, mi ćemo morati još mnogo da radimo i pravimo još mnogo toga, kao i još mnogo da kupujemo.

"Hoću da se zahvalim i našim mađarskim prijateljima koji su danas zajedno sa nama. Mi imamo sve bližu saradnju sa Mađarskom i svakoj našoj vežbi oni prisustvuju i svakoj njihovoj mi prisustvujemo. Naša saradnja je izuzetna. Danas ste mogli da vidite i BTR vozila prvi put koje smo dobili iz Mađarske i veoma sam srećan zbog te saradnje i verujem da će i saradnja naše dve vojske biti sve bliža na bilateralnom nivou, ne ulazeći u bilo kakve vojne alijanse", naveo je Vučić.

Kazao je da su građani mogli da vide i izuzetno dejstvo naših Gvozdika 122 mm, kao i izvanredno dejstvo Plamena 128 mm i naših Nora.

"Gađano je sa 16 km razdaljeni, tako da zaista sam ponosan na to kako je danas izgledalo, ali moraćemo još mnogo da vežbamo, da radimo i još mnogo toga da nabavljamo i proizvodimo", rekao je Vučić.

Kazao je da se pored proizvodnje Komaraca, radi i sa letelicama Vrabac i Osica.

"Čestitam našim vojnicima uz ocenu - vrlo dobro", poručio je Vučić.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: