Srbija 8

03.07.2024.

21:13

Hakovana kripto-menjačnica vraća 9 milijardi dolara korisnicima: Među njima ima i Srba

Mt. Gox kripto-menjačnica koja je propala pre 10 godina nakon hakerskog napada uskoro će krenuti da vraća ukradene tokene svojim korisnicima, među kojima ima i Srba.

Izvor: Blic.rs/Nikola Vojnović

Hakovana kripto-menjačnica vraća 9 milijardi dolara korisnicima: Među njima ima i Srba
Shutterstock/Lukas Gojda

Podeli:

Koliko je ovaj događaj bitan za tržište kriptovaluta pokazuje i činjenica da će se bivšim korisnicima isplatiti ukupno oko 9 milijardi dolara tokena, saznaje "Blic Biznis".

Ova platforma hakovana je 2014. godine više puta i tada je nestalo, tj. ukradeno je od 650.000 do 950.000 bitkoina vrednosti po trenutnim cenama oko 59 milijardi dolara. U ponedeljak, upravnik imovinom posrnule menjačnice najavio je da će kompanija početkom jula početi sa isplatom 20.000 bivših korisnika Mt.Gox-a.

Šta ovo znači za kriptotržište i cenu Bitkoina?

Kako kažu stručnjaci vest je svakako uzburkala tržište, ali kako napominju cena bitkoina je i dalje veoma visoka te se na istoj eventualna rasprodaja koja će uslediti neće puno osetiti.

"Vest da će isplate dugovanih sredstava konačno započeti u julu 2024. godine, odnosi se na povraćaj Bitcoin-a i Bitcoin Cash-a korisnicima, među kojima ima i investitora iz Srbije. Ova isplata više puta do sada je odlagana, a proces povraćaja će biti postepen i prema svim regulatornim zahtevima", kaže Igor Mirković iz ECD menjačnice.

Kako on napominje Mt.Gox je nekada bio najveća Bitcoin menjačnica na svetu.

"Imali su ogroman promet pre kolapsa 2014.godine i u trenutku hakovanja rukovali su sa 70 odsto svih Bitcoin transakcija na globalnom nivou", dodaje.

Mirković ističe da se očekuje da mnogi korisnici neće odmah prodati svoje povraćene kriptovalute, a čak i da svi odluče da prodaju, tržište će to izdržati bez problema.

"Primer ETF fondova pokazuje kako se Bitcoin nosi sa velikim obimima prodaja – milioni dolara svakodnevno prelaze iz ruke u ruku. ECD menjačnica kriptovaluta, koja je bila tu i pre i posle pada Mt. Gox menjačnice i koja već 12 godina uspešno radi u Srbiji, što je uspeh na svetskom nivou, poziva sve one koji su imali sredstva na Mt. Gox menjačnici da ih kontaktiraju kako bi im pružila pomoć u vraćanju tih sredstava ukoliko imaju poteškoća ili nedoumica", kaže Mirković.

On zaključuje da je trenutni pad cene Bitkoina uzrokovan ipak makroekonomskim stanjem u svetu, kao i činjenicom da je nemačka vlada prošlog meseca prodala deo Bitkoina koje je zaplenila u akciji protiv piraterije "Movi2k".

Od kada je hakovan Mt.Gox Bitcoin narastao 10.000 odsto

"Pa zaradiće mnogo. U trenutku kada je hakovana ova kriptomenjačnica, cena Bitcoina bila je oko 600 dolara. Danas njegova cena se kretala oko 60.000 dolara što znači da je u poslednjih 10 godina Bitcoin narastao nekih 10.000 odsto.

Tako da na primer, ako je neko te 2014. godine ostao bez 5 bitcoina i oni mu sada budu vraćeni može da računa da je na inicijalnu investiciju od 3.000 dolara danas "dobar" tj. zaradio je oko 297.000 dolara.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Rusija povlači avione: Odloženi letovi

Sankcije su primorale najveću rusku privatnu avio-kompaniju da povuče neke od svojih aviona, dok je nacionalni avioprevoznik zemlje odložio letove zbog nedostatka osoblja, saopšteno je.

20:35

4.7.2024.

1 d

Podeli: