Srbija 2

03.07.2024.

19:30

U Srbiju stiže čokoladna revolucija: 3D štampanje

Naučno-tehnološki park Novi Sad uspešno je testirao inovaciju koja je napravila iskorak spajajući tehnologiju i gastronomiju – "štampajući" čokoladu uz pomoć tehnologije 3D štampanja.

Izvor: eKapija

U Srbiju stiže čokoladna revolucija: 3D štampanje
Ground Picture/Shutterstock

Podeli:

Zahvaljujući ovom nesvakidašnjem poduhvatu, kako je objavljeno, realizovan je projekat koji će omogućiti kreiranje jedinstvenih čokoladnih umetničkih dela, uz veliko angažovanje tima koji je okupila radoznalost i želja za kombinovanjem i stvaranjem novih patenata, prenosi Ekapija.

Za razvijanje ove inovacije korišćena je najnovija oprema, 3D štampač opremljen dodatkom za 3D štampu sa čokoladom – WiiBoox Lucky Bot, novog startap patenta. Ova tehnologija omogućiće stvaranje personalizovanih čokoladnih kreacija koje do sada nisu bile moguće. Projekat je testiran sa globalnim liderom u proizvodnji visokokvalitetne čokolade i kakao proizvoda Barry Callebaut. Od njihove čokolade dobili smo zanimljive oblike, a od njihovih stručnjaka podršku, kao i priznanje koje daje dodatni značaj ovom inovativnom poduhvatu.

Tim stručnjaka koji je neumorno radio na realizaciji ovog projekta, 3D štampač sa čokoladom postao je stvarnost, a čine ga rukovodilac sektora za razvoj NTPNS Vladimir Todorović, profesor sa FTN-a Dejan Movrin i talentovani student mehatronike Mladen Milić.

Tokom jeseni NTP NS planira niz događaja i radionica gde će posetioci imati priliku da se upoznaju sa ovom fascinantnom tehnologijom i uživaju u jedinstvenim čokoladnim kreacijama.
 

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Svet

Rusija povlači avione: Odloženi letovi

Sankcije su primorale najveću rusku privatnu avio-kompaniju da povuče neke od svojih aviona, dok je nacionalni avioprevoznik zemlje odložio letove zbog nedostatka osoblja, saopšteno je.

20:35

4.7.2024.

1 d

Podeli: