Srbija 11

29.06.2024.

11:44

Srbija dobija šest zelenih oaza za električne automobile FOTO/MAPA

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i JKP Putevi Srbije sproveli su tender za postavljanje 16 zelenih oaza na kojima je moguće postaviti najmanje pet, a najviše dvadeset punjača za električne automobile.

Izvor: B92.net

Srbija dobija šest zelenih oaza za električne automobile FOTO/MAPA
MGSI

Podeli:

"Ove zelene oaze imaće, osim punjača najmanje snage 150 kilovata, solarne panele, toalete, prodavnicu, kafić i dečije igralište. One se nalaze na postojećim odmorištima na auto-putevima. Do kraja novembra ove godine biće postavljeno šest zelenih oaza sa trideset punjača a potom, narednih pet meseci po dve oaze svakog meseca", napisao je Goran Vesić.

Kako ističe do maja naredne godine Srbija će imati novih 80 punjača za eletrične automobile.

MGSI

"Zavisno od broja automobila na električni pogon i zahteva tržišta na svakoj zelenoj oazi moguće je da bude postavljeno najviše 20 punjača po mestu što znači da ćemo na ovim zelenim oazama imati 320 novih punjača kada sistem bude u punoj funkciji. Punjači koje postavljamo u ovim zelenim oazama proizvode se u Srbiji", napisao je Vesić.

"Ministarstvo na čijem sam čelu naručilo je studiju za postavljanje solarnih panela duž postojeće mreže auto-puteva u Srbiji koja je osnova za raspisivanje međunarodnog tendera. Na postojećih hiljadu kilometara auto-puteva moguće je postaviti oko dve hiljade kilometara solarnih panela. Ovi paneli, u naseljenim mestima, biće istovremeno paneli za zaštitu od buke. Proizvodićemo struju na auto-putevima. Pored punjača za električna vozila na srpskim auto-putevima, na ulazu u Srbiju iz Mađarske, Bugarske, Severne Makedonije i Hrvatske, omogućićemo punjenje vodonikom pre svega kamionima koji sve više koriste vodonik za pogon", dodao je on.

MGSI

Tokom narednih meseci u Skupštinu Srbije biće upućen Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva čiji je nacrt već urađen.

"Srbija će imati najbolju infrastrukturu za alternativna goriva na putevima u ovom delu Evrope", naglasio je Vesić.

MGSI
 

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Srbija

Otvara se nova fabrika u Srbiji

Kineska kompanija Ningbo Zhenyu Technology co. ltd. planira da u Apatinu otvori fabriku u koju će uložiti okvirno 50 mil EUR u periodu od 2024. do 2028. godine i to u izgradnju, opremanje i operacije fabrike.

15:22

30.6.2024.

23 h

Podeli: