Srbija 17

27.06.2024.

19:32

Srpski litijum – srpska baterija, srpski proizvod VIDEO

Srpski litijum, srpska baterija - sprski proizvod. Projekat "Jadar" nije običan projekat eksploatacije rude jadarita, već šansa da Srbija ne izvozi u svet polu-proizvode ili sirovine, već gotov proizvod, naglašavaju stručnjaci.

Izvor: B92.net/TV Prva

Srpski litijum – srpska baterija, srpski proizvod VIDEO
RHJPhtotos/Shutterstock

Podeli:

Predsednik Srbije ističe da je litijum velika razvojna šansa o kome mora da se otvori dijalog na političkom i ekspertskom nivou.

U Evropi, trenutno postoji 21 projekat za iskopavanje litijuma... ali, Srbija u odnosu na zemlje Evrope, i te kako prednjači.

"Jadar je najveće evropsko ležište litijuma, sa 144 miliona tona i to je jedan svetski prvoklasan projekat i prvoklasno ležište litijuma", kazao je Emil Atanasovski, direktor spoljnih poslova u Rio Tinto.

"Jadar ima tu prednost što ima najveći kvalitet litijuma u Evropi. 58 hiljada tona litijum-karbonata koji bi se proizvodio u Srbiji na godišnjem nivou je dovoljno za baterije koje bi ušle u jedan milion električnih vozila. Reda veličine, Jadar je puno veći i njegova prednost je što ima borate i bornu kiselinu  i proizvodi se 150 hiljada tona borne kiseline godišnje", dodao je Atanasovski.

Plodove ovakvih projekata kao što je "Jadar" država Srbija će ubirati narednih 40 godina, navode stručnjaci.

"Mi ćemo u Srbiji da poslujemo dugo dugo, i u tih 40 godina moramo da poslujemo po najvišim evropskim standardima. Zašto? Zato što jadarit koji treba da se preradi i litijum koji izađe iz njega ne može da se uopšte izveze u Evropsku uniju ukoliko ne dobije baterijski pasoš. A baterijski pasoš se dobija onda kad pokažete da ste proizveli litijum po najvišim evropskim standardima", kazao je Emil.

Jedan od glavnih ciljeva jeste da Srbija ne izvozi sirovinu litijuma, već gotov proizvod. Da srpska tehnologija pokaže svoje znanje u obnovljivim izvorima energije kao i u tehnološkim inovacijama u vezi baterija od litijuma.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu Prve TV:

Izvor: Prva

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

17 h

Svet

Sledi haos? Objavljeno: "Vodićemo veće ratove"

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

10:06

29.6.2024.

23 h

Svet

Bruka, Putine

Za proizvodnju limuzine Aurus koju je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio severnokorejskom lideru KiM Džong-unu tokom prošlonedeljne posete Pjongjangu korišćeni su južnokorejski delovi, pokazuju podaci do kojih je došla agencija Rojters.

11:27

28.6.2024.

1 d

Podeli: