Srbija 10

27.06.2024.

12:01

Iz "Jadra" poručuju: Spremni smo na dijalog; Rudnik je bezbedan VIDEO

Stručnjak za pitanje životne sredine Rio Tinta Dušan Mujović izjavio je danas da studija o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat Jadar koju je objavila ta kompanija nikako ne znači da je to nastavak tog projekta.

Izvor: Tanjug

Iz "Jadra" poručuju: Spremni smo na dijalog; Rudnik je bezbedan VIDEO
Shutterstock/Henri Koskinen

Podeli:

Nastavak projekta isključivo zavisi od nadležnih institucija Srbije.

On je za TV Prva kazao da je kompanija Rio Tinto objavila studiju sa ciljem da podstakne stručnu debatu odnosno dijalog i da se izbegne pričanje neistina o projektu, ali i da pokaže da studiozno radi već 20 godina na tom projektu i da uključi javnost, kao i stručnjake koji razumeju tu tematiku.

"U ovom momentu naš cilj je samo da podvučemo to da smo spremni na dijalog na činjenicama", rekao je Mujović.

On je podsetio i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao na široku javnu raspravu povodom ovog pitanja i naveo da u toj kompaniji očekuju da u toj javnoj raspravi učestvuju svi zainteresovani pojedinci, ali pre svega univerziteti, fakulteti, stručnjaci, profesori, kao i Akademija nauka i nevladine organizacije sa konstruktivnim pitanjima, a ne sa pretpostavkama i nagađanjima.

"Na osnovu tih razgovora sa njima mi bi svakako gledali ukoliko je opravdano u stručnom smislu da poboljšamo mere zaštite koje smo predvideli za projekat i na taj način unapredimo projekat i doprinesemo njegovom kvalitetu", objasnio je Mujović.

On je naglasio da je projekat Jadar rađen stručno, da ga je pratio  veliki broj stručnjaka i da strah koji stanovništvo ima u vezi sa tim dolazi iz gomile neistina koje su o projektu kružile.

"Jadar je podzemni rudnik na velikoj dubini i potpuno je bezbedno da se uspostavi proizvodnja i eksploatacija rude koja sadrži jadarit. Bezbednost ovog rudnika na osnovu višegodišnjeg istraživanja eminentnih kompanija je pokazala da je taj projekat kvalitetno rađen i da je projekat potpuno bezbedan", rekao je on.

Mujović je objasnio da je reč o podzemnom rudniku koji sa površinama ima veze sa svega dva okna, od kojih je jedno služi za iznošenje rude koja se eksploatiše, a drugo za ventilaciju i izlazak radnika.

"Rudnik ima potpunu odvojenost od površine terena, a strah koji stanovništvo ima dolazi iz neistina koje se šire o projektu. Jedna je da je to površinski rudnik, a on je podzemni, drugo da će se koristiti sumporna kiselina na jedan potpuno neracionalan način, a ona je apsolutno potpuno izolovana od atmosfere, od vazduha i na taj način je zaštićena", rekao je on.

Opširnije u video-prilogu TV Prve:

Izvor: prva

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

11 h

Svet

Sledi haos? Objavljeno: "Vodićemo veće ratove"

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

10:06

29.6.2024.

16 h

Svet

Bruka, Putine

Za proizvodnju limuzine Aurus koju je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio severnokorejskom lideru KiM Džong-unu tokom prošlonedeljne posete Pjongjangu korišćeni su južnokorejski delovi, pokazuju podaci do kojih je došla agencija Rojters.

11:27

28.6.2024.

1 d

Podeli: