Srbija 6

26.06.2024.

14:07

Poznato kada će biti gotov Dunavski koridor

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević obišao je danas radove na izgradnji završnog sloja asfalta na prvoj deonici Dunavskog koridora kod petlje Požarevac i najavio da che ta brza saobraćajnica biti završena u septembru 2025. godine, što je 15 meseci pre roka.

Izvor: B92.net

Poznato kada će biti gotov Dunavski koridor
MGSI/Predrag Mitić

Podeli:

"To je vest koju smo dobili od kineskih partnera. Septembra 2025. cela saobraćajnica u dužini od 68 km biće završena i potpuno spojena, sve od autoputa Beograd - Niš, sve do Golupca, ali onda nas čeka dalje da idemo ka Donjem Milanoviću i da spajamo i ostatak istočne Srbije", rekao je Vučević.

On je rekao da će Dunavski koridior preporoditi ceo Braničevski okrug i da veruje da će Srbija uskoro postati najlepše mesto za život u Evropi.

"Požarevac će biti bliži i dostupniji i dobiće priliku da se bolje razvija, i ne samo Požarevac, već i Veliko Gradište, Golubac i Smederevo, kao deo Dunavskog okruga. To je nešto što smo do sada mogli samo da sanjamo", naveo je Vučević.

MGSI/Predrag Mitić

On je istakao da se nada da će posle izgradnje te saobraćajnice više ljudi iz svih krajeva Srbije dolaziti tu, a da će on iz Braničevskog okruga koji danas žive u inostranstvu da se vrate u Srbiju, da se vratu u svoje krajeve, i da ovde nastave svoje života.

Most koji spaja Belu Crkvu, Banatsku Palanku i Ramsku tvrđavu

On je istakao da je u planju izgradnja mosta koji će spojiti Belu Crkvu, Banatsku Palanku i Ramsku tvrđavu.

"Time će nam taj nekad najzapostavljeniji ili najudeljeniji deo Južnobanatskog okruga biti povezan sa Braničevskim okrugom. Time će se i državljenima Rumunije omogućiti da imaju mnogo bolju konekciju ka drugim delovima Evrope, pa čak i ka nekim delovima Rumunije", istakao je Vučević.

Naglasio je da će to biti najistočniji most u Republici Srbiji koji povezuje naše dve obale na Dunavu.

"Povezaće naše dve obale Dunava i spojiti Južni Banat i Braničevski okrug za sva vremena. Ove stvari, naravno, utiču na rast BDP-a i time stvaramo ekonomske uslove za rast plata i penzija", rekao je Vučević.

Put Beograd-Vršac

Dodao je da se tu neće stati, već da nas čeka i projektovanje auto-puta Beograd-Vršac, a onda od Vršca ka Beloj Crkvi.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je da će, umesto prvobitno planiranih 23 kilometara Dunavskog koridora, izuzev mosta preko pruge kod Krsne, do kraja godine biti pušteno 30, a možda i 35 kilomeatara, od auto-puta E75 do Požarevca.

"To znači da će do kraja godine Požarevac biti na mreži autoputeva i brzih saobraćajnica, kao što će biti i Loznica, Kraljevo, Valjevo. To pokazuje kako se Srbija razvija", rekao je Vesić.

Ukazao je da će se sa izgradnjom brže saobraćajnice, potpuno promeniti odnos investitora prema Braničevskom okrugu, jer je iskustvo pokazalo da gde god se izgradi put ili pruga, dolaze ulagači.

"Ovde ćemo imati industrijsku zonu, gde će investitori moći da otvore fabrike, što znači i nova radna mesta, bolji standard građana, koji će imati bolju veza sa drugim delovima Srbije", rekao je Vesić.

"Srećni smo što imamo tako vredne partnere. Uz to, domaće kompanije čine 50 odsto podizvođača i na taj način stiču iskustvo, reference, da napreduju i u budućnosti sami dobijaju projekte. Naša zajednička saradnja daje rezultate, za još brži razvoj Srbije", rekao je Vesić.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Država uvodi porez na stoku

Danska vlada se nakon više meseci teških pregovora dogovorila sa poljoprivrednicima, proizvođačima i ekološkim grupama da od 2030. godine oporezuju emisije metana koji proizvode domaće životinje poput krava i svinja.

17:06

27.6.2024.

1 d

Svet

Porodice dobijaju 350 evra

Domaćinstva u Velikoj Britaniji sa malim prihodima dobiće uskoro pomoć od 350 evra (300 funti) za struju, gas i hranu iz Fonda za podršku domaćinstvu, objavio je San.

22:07

27.6.2024.

1 d

Svet

Bruka, Putine

Za proizvodnju limuzine Aurus koju je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio severnokorejskom lideru KiM Džong-unu tokom prošlonedeljne posete Pjongjangu korišćeni su južnokorejski delovi, pokazuju podaci do kojih je došla agencija Rojters.

11:27

28.6.2024.

1 d

Podeli: