Srbija 0

25.06.2024.

9:33

Predstavljen masterplan: Ovako će da izgleda "grad u gradu"; EXPO menja Beograd FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je sinoć kako će izgledati Nacionalni paviljon Srbije na međunarodnoj izložbi EXPO 2027 koja će se održati u Beogradu.

Izvor: B92, Tanjug

Predstavljen masterplan: Ovako će da izgleda "grad u gradu"; EXPO menja Beograd FOTO
Ustupljene fotografije, EXPO

Podeli:

Vučić je rekao da paviljon može da bude osvetljen različitim bojama i istakao da je paviljon rešenje domaćeg arhitekte.

"Biće gotovo fascinatnog izgleda na EXPO-u. Biće od stalnog materijala i posle izložbe će ostati prostor od 6.000 kvadrata, sa mnogo nivoa, kafića, mnogo prostora za mlade", rekao je Vučić u Predsedništvu Srbije.

Naveo je i da će postojati prostor od 8.500 kvadrata koji će kasnije moći da se koristi za koncerte i priredbe svake vrste i moći će da primi oko 3.500 do 4.000 gledalaca.

Nacionalni stadion

Nacionalni stadion će da bude jedan od najlepših u Evropi, najavio je Vučić govoreći šta se sve gradi u Surčinu.

"Stadion će primati 52.000 ljudi, mi očekujemo da se već 2028. godine igra finale Lige Evrope na ovom stadionu. Vrlo je komplikovana gradnja, radi se u dve smene, a uskoro će kada se reflektori postave za sedam dana gradnja nastaviti u tri smene", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će to biti jedan od tri najlepša stadiona u Evropi.

Akvatik centar

On je rekao da će u okviru EXPO biti izgrađen i akvatik centar, jedan od nekoliko najvećih u Evropi, ali i tematski i vodeni parkovi, koji će, pored toga što će značiti dobar provod za decu, biti i izvor velike zarade.

Dodao je da je sa mađarskim prijateljima razgovarao o pravljenju akva centra, kao i da je od njih dobio kompletan projekat.

"To će biti, rekao bih, veliki napredak i velika prilika, ne samo za naše vaterpoliste, koji su nas obradovali, već sada i za plivače, skakače u vodu, za umetničko plivanje, da na veoma veoma ozbiljan način mogu da se posvete svom radu u budućnosti, od njih očekujemo mnogo veći broj medalja. To će biti drugi ili treći najveći po broju gledalaca po svom kapacitetu akvatičkih centara ili centara za vodene sportove u celoj Evropi“, rekao je Vučić.

Stambeni kompleks i tematski parkovi

Rekao je i da će biti izgrađen rezidencijalni kompleks, koji će biti veoma moderno urađen.

"Tu će biti smešteno tri i po hiljade učesnika, u ukupno 1.500 stambenih jedinica, a zatim ćemo tih 1.500 stambenih jedinica pre da ponudimo onima koji u prosveti i u zdravstvu nemaju stanove, jer smo videli da je bilo brojnih nepravilnosti oko snaga bezbednosti, da su mnogi iskoristili da dobiju drugi i treći stan, pa su zatim izdavali te stanove i tako dalje. Dakle, ići ćemo zaista na one kojima je to najpotrebnije i o tome ćemo razgovarati i vlada će o tome donositi odluke“, poručio je Vučić.

Kako je rekao, u okviru zona A i zone B, biće napravljeni tematski i vodeni parkovi.

Radićemo jedan od najlepših vodenih parkova u Evropi, rekao je on i dodao da će razgovarati sa firmom Sir de Solei, jednom od najvećih u svetu za dovođenje stalne postavke od cirkusa do različitih tematskih parkova.

"U ovom trenutku nam je Legoland malo skuplji, ali videćemo možda i sa još nekim. U svakom slučaju, to će biti definitivno najveće mesto za zabavu u jugoistočnoj Evropi, za privlačenje turista, za dalje razvoj srpske privrede i za našu decu, ali i za, rekao bih, ono što je najvažnije, razvoj naše ekonomije“, poručio je Vučić.

Imaćemo i akvarijum

Kako je rekao, sa druge strane reke Save, na Ušću, pored Prirodnjačkog muzeja, biće akvarijum.

"Osim što je velika turistička atrakcija, postoje takozvani terapeutski delfini za decu sa autizmom. Mi smo se konsultovali sa Ministarstvom zdravlja i dobili preporuku Ministarstva zdravlja, da dovedemo te terapeutske delfine koji bi mogli sa našom decom da rade, jer kažu da ništa bolje ne utiče na decu sa autizmom i sličnim bolestima nego terapeutski delfini. Dakle, delfinarijum će biti i za svu drugu decu, naravno, u okviru EXPO, a akvarijum će biti pored Prirodnjačkog muzeja, dakle, pored Muzeja savremene umetnosti“, poručio je Vučić.

"U novembru dobijamo zastavu Ekspa i tada smo zvanično domaćini"

Printscreen/TV Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da ćemo u novembru dobiti zastavu Ekspa, čime ćemo i zvanično postati domaćini te svetske izložbe. On je na konferenciji za novinare rekao da je EXPO 2027 važan za rast naše ekonomije i predstavio kako će to izgledati.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Srbija

Otvara se nova fabrika u Srbiji

Kineska kompanija Ningbo Zhenyu Technology co. ltd. planira da u Apatinu otvori fabriku u koju će uložiti okvirno 50 mil EUR u periodu od 2024. do 2028. godine i to u izgradnju, opremanje i operacije fabrike.

15:22

30.6.2024.

1 d

Podeli: