Srbija 8

24.06.2024.

21:04

Đedović: Moguće je iskopavati litijum uz očuvanje životne sredine, postoje standardi po kojima se radi VIDEO

Da li će Srbija iskoristiti svoj potencijal i iskopavati naftu 21. veka? Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović govorila je u emisiji "Fokus" na TV B92 o litijumu.

Izvor: B92 TV

Đedović: Moguće je iskopavati litijum uz očuvanje životne sredine, postoje standardi po kojima se radi VIDEO
Printskrin/TV B92

Podeli:

Ministarka je istakla da Srbijom kruže dezinformacije o litijumu koje kako kaže šire "polupolitičari ili kvazi-ekolozi".

"Znate kako, to se zove jednostavno širenje panike i sejanje straha u najmanju ruku i to neodgovorno poprilično jer o tome ne govore stručnjaci, ne govore eksperti, nego govore političari ili polupolitičari ili kvazi-ekolozi. Ja mislim da ne postoje nemogući projekti. Znači, naravno, nama je cilj da u svakom projektu rudarstvo i energetika kao takvi su izazovni u smislu životne sredine jer ne možete da ništa proizvedete u energetskom sektoru da nema nikakvog uticaja na životnu sredinu. Od termoblokova, hidroelektrana, gasnih elektrana, vetrogeneratora, solarnih elektrana na kraju, sve to ima neki uticaj", rekla je Đedović.

"Tako je isto i sa rudarstvom. Pitanje je kako ćete se nositi sa tim uticajima, kako ćete ih adresirati i kako ćete smanjiti rizike po životnu sredinu. I u tom smislu kompanija Rio Tinto je samoinicijativno određene studije o uticaju na životnu sredinu objavila baš da bi se na određene stvari i dezinformacije stavila tačka. Jer smo slušali puno i čuli puno dezinformacija upravo od ljudi kojiima to nije struka. Mislim da ovde treba da pričamo zaista sa rudarskim ekspertima, geološkim i da kažemo koja su to moguća rešenja i da kroz tu javnu debatu dođemo do boljih tehničkih rešenja, do boljih inženjerskih rešenja koja će potencijalno i koštati više, ali i zaštititi i ljude i okolinu", istakla je Đedović.

Ministrka ističe da je Srbija deo evropskih integracija, i sve što radi mora biti u skladu, ne samo sa našim zakonima i standardima, već sa standardima Evropske unije.

"Srbija je deo evropskih integracija, i sve što radi mora biti u skladu, ne samo sa našim zakonima i standardima, već sa standardima Evropske unije, koji su veoma striktni, kada pričamo o zaštiti životne sredine, a takođe postoje međunarodni standardi u rudarstvu, koji su sve striktniji za rad, zapravo, održivog rudarstva. Bez kritičnih mineralnih sirovina nećemo moći, pre svega kada je u pitanju zelena energija, obnovljivi izvori energije i električni automobili. A znamo da su jedni i drugi preduslov da bi došli do karbonske neutralnosti, a to je težnja da budemo 2050. godine. Znači da se ne oslanjamo na fosilna goriva, ni u saobraćaju, ni u električnoj energiji", rekla je Đedović i dodala:

"To nije samo litijum, to je mnogo mineralnih sirovina. Srbije se na svu sreću oslanjala na rudarstvo u svojoj istoriji kao pokretaču privrednog rasta i razvoja. Mislim da to treba apsolutno i dalje da radimo, naravno na održivim osnovama, na osnovama održivosti kada je rudarstvo u pitanju, odnosno rudarska inženjerska struka, a onda, naravno, i sva primena najviših ekoloških standarda. I mislim da jedna argumentovana debata u tom smislu zaista treba da se desi", rekla je ministraka.

Izvor: b92

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: