Srbija 32

14.06.2024.

19:16

Američka kompanija stiže u Srbiju: Zapošljavaju 100.000 ljudi

Američka kompanija u oblasti medicine i medicinskih pomagala Medtronik doći će u Srbiju, nakon potpisivanja memoranduma s Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i budućim BIO4 kampusom.

Izvor: Tanjug

Američka kompanija stiže u Srbiju: Zapošljavaju 100.000 ljudi
Shutterstock/Monkey Business Images

Podeli:

Resorna ministarka Jelena Begović rekla je, nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju, da će s tom kompanijom biti uspostavljena saradnja u oblasti nauke, razvoja inovacija, kao i saradnja u oblasti kliničkih studija.

"Ovakve kompanije su veoma bitne za Srbiju, zato što pokazuju da je Srbija prepoznata kao mesto kreacije, mesto sa talentima i kompanije kao što je ova, koje zapošljavaju skoro 100.000 ljudi i oko 12.000 naučnika, ulažu tri milijarde evra u istraživanja i razvoj, vide Srbiju kao partnera", kazala je ministarka Begović.

Prema njenim rečima, Medtronik (Medtronic) posluje i inovira uređaje od 1949. godine, poput mini-pejsmejkera i malih kamera za precizne dijagnostike, kao i uređaje koji preko neurostimulacije pomažu ljudima sa oštećenim nervnim sistemom.

Potpredsednik kompanije za istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku Madžid Kadumi zahvalio je ministarki Begović što je pokrenula inicijativu, i što je jednoj takvoj kompaniji omogućeno da dođe u Srbiju, koju je pohvalio zbog načina na koji gleda u budućnost.

"Drago nam je da ćemo moći da sarađujemo u oblasti bioinženjeringa i biomedicine, kao i u primeni tehnologije u biološke svrhe", kazao je Kadumi.

Dodao je da je Meditronik kompanija koja ima uticajnu ulogu u toj oblasti i ocenio da će saradnja sa Srbijom biti od velike koristi kako za državu, tako i za širi region Istočne Evrope.

Podeli:

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: