Srbija 8

12.06.2024.

14:29

Čistačice mesečno zarade i do 1.000 evra VIDEO

Veoma često se na oglasima može pronaći zahtev za čistačem/icom, a da li je to profitabilna struka?

Izvor: B92.net/TV Prva

Čistačice mesečno zarade i do 1.000 evra VIDEO
Pixel-Shot/Shutterstock

Podeli:

Profesionalni čistači mogu mesečno da zarade i do 1.000 evra, ali kako se formira cena i da li se ljudi bespravno bune kako je sat čišćenja preskup?

"Ostala sam bez posla, imam dvoje male dece, maloletne, i onda, eto tako, sedala sam s drugaricom, pile smo kafu, razgovarale šta ćemo, listala oglase četvrtkom. I pronašla posao čišćenja, rad na sat, može, ajde da zovemo. I eto tako je krenuo jedan teren, drugi teren. I tako naučile smo sve i sva što je od klijenata, mlađih, starih, svako nešto zna", kaže profesionalni čistač koju zovu Majstorica.

Kako kaže, kada se ide kod više klijenata, onda je interesantna i nedelja, i dan, i čuje se nešto novo od svakog, i nauči nešto novo.

"Svi mogu da čiste samo ako primenjuju istu metodu. I ako se služe određenim osnovnim sredstvima, ovim nekim mini alatima, što ih ja zovem, koji olakšavaju posao čišćenje, ali ne može sve ni da se očisti. I posao čišćenja nije samo čišćenje, to je i rasklanjanje i sortiranje, slaganje, pozicioniranje u neki red i sklad. I onda kad klijent dođe s posla, vidi sve posloženo, vidi se nema paučine, nema prašine. I rešavamo svaki tip kamenca, sve naslage masnoće, fleke", objašnjava Majstorica.

Potražnja za spremačicama i dadiljama je najveća.

"Njih je malo. Treba steći i poverenje i pouzdanost. Mi imamo situaciju sa nedostatkom upravo svog niže kvalifikovano kadra u našoj zemlji, tako da deficit vlada svuda. A kada pričamo konkretno o spremačicama, mi ih konkretno na sajtu zovemo higijeničarke, one nedostaju u svim oblastima. Iz razloga prvo moramo da krenemo da ovo je profesija koja nije visoko plaćena. I onda kada pričamo o radu u nekim institucijama, kompanijama i sl. Oni tamo mogu da zarade niže prosečne zarade. Međutim, vremenom, evo nakon pandemije. Stvarno se stvorila još veća potreba nego što je bila, naročito u većim gradovima po Srbiji, Beograd, Novi Sad i tako dalje. Pre par godine satnica je bila 400-500 dinara, a sada je 700-800 dinara, ali znaju pojedine spremačice da naplaćaju i više", objasnio je PR Infostuda.

"Bolja je fiksna cena rada, jer ne radi svako istom brzinom. Ja, na primer, sad mogu vaš prostor da sredim za tri sata, a neko za pet sati, ali da bude efekat isti. A sad zarada nije ista i onda meni opada ta čuvena motivacija finansijska i onda idem dalje", navela je Majstorica.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu Prve TV:

Izvor: prva

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom kešu"

Privrženost Nemaca kešu se topi iz godine u godinu, pa je 2023. samo 51 odsto svih plaćanja obavljeno novčanicama i kovanicama, saopštila je Bundesbanka u ponedeljak.

8:03

2.7.2024.

1 d

Podeli: