Srbija 3

08.06.2024.

19:35

Isplativo, ali zahteva ulaganje: Evo kako se može zaraditi, i to dobro

Sadnja borovnice se svakako isplati, ali samo ako se ceo projekat uradi po preporuci struke, navode dugogodišnji borovničari u Srba.

Izvor: Bolja zemlja, 24sedam

Isplativo, ali zahteva ulaganje: Evo kako se može zaraditi, i to dobro
Maria Shurubura/Shutterstock

Podeli:

Miroslav Nikolić iz Gruže, koji se bavi proizvodnjom borovnica, naglašava važnost savetovanja sa stručnjacima radi izbora optimalnog lokaliteta i sorti, kao i postavljanja zasada u skladu s globalnim standardima i primenom savremenih tehnologija.

Nikolić ističe da, iako su borovnice jedan od najisplativijih useva, početni troškovi i cena zasada mogu obeshrabriti početnike u voćarstvu.

U nastavku izjave, on objašnjava da se cena zasada kreće u širokom rasponu, od 80.000 do 120.000 evra po hektaru, što uključuje postavljanje kompletnog zasada sa dvogodišnjim sadnicama borovnica.

Puni rod obično počinje tek nakon četiri godine, uzimajući u obzir različite sorte i kvalitet sadnica. Prinos se očekuje već od druge ili treće godine, što može delimično pokriti troškove, a zatim sledi period punog roda.

Sirove brojke

Što se tiče izvoza borovnica, prošle godine je iznosio nešto više od 33 miliona evra.

Potpisivanjem sporazuma s Kinom domaći proizvođači imaju priliku da ostvare još veći profit plasiranjem proizvoda na jedno od najvećih tržišta na svetu, i to bez carine.

Nikolić ističe da je ranije najviše izvozio u Rusiju, Ukrajinu i Holandiju, ali se evropsko tržište sve više otvara, delom zbog cena energenata i transporta, pa se ove godine izvozi za Nemačku i Englesku. Svi kupci imaju određene standarde koje oni ispunjavaju, posebno jer raspolažu hladnjačama.

On dodaje da bi proizvođači iz Srbije bili više nego zadovoljni ako bi dobili samo jedan kineski grad od 15 miliona stanovnika. Ističe da se tržišta sve više otvaraju. Ali zato i podseća da već postoje pravila za izvoz voća u velike zemlje.

A ona posebno važe za Kinu, gde stručnost igra ključnu ulogu. Navodi da cela tehnologija, od rezidbe, prihrane, navodnjavanja, zaštite do hlađenja, mora biti primenjena u skladu sa stručnim savetima. Na ovaj način bi proizvod putovao nekoliko dana, stigao do neke destinacije u Kini i ostao na policama najmanje sedam dana.

Kada je reč o cenama, proizvođači u Španiji i Poljskoj dobijaju oko šest ili sedam evra po kilogramu za organske borovnice. Sa druge strane, cena za konvencionalni uzgoj je nešto niža.

Napominje da je cena početka ove sezone bila oko 5,8 evra po kilogramu. Ali, kako navodi, očekuje dalji pad. Naposletku, prema njihovom iskustvu, cena obično bude oko četiri evra po kilogramu.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Ukrajinu?

Švedska kompanija nameštaja Ikea razmatra da ponovo otvori svoju prodavnicu u Kijevu, objavio je danas ukrajinski Forbs, pozivajući se na dva menadžera tog centra i dva konsultanta za nekretnine.

12:48

27.6.2024.

14 h

Srbija

Novi "Soko" ide u Prag

Novi elektromotorni kineski brzi voz "Soko", koji je nedavno stigao u Srbiju, sutra kreće u Prag na sertifikaciju u skladu sa pravilima Evropske železničke agencije, kako bi mogao da saobraća brzom prugom između Beograda i Budimpešte.

8:23

27.6.2024.

19 h

Svet

Država uvodi porez na stoku

Danska vlada se nakon više meseci teških pregovora dogovorila sa poljoprivrednicima, proizvođačima i ekološkim grupama da od 2030. godine oporezuju emisije metana koji proizvode domaće životinje poput krava i svinja.

17:06

27.6.2024.

10 h

Podeli: