Srbija 7

08.06.2024.

21:09

Ovakvi turisti trebaju Srbiji: Troše triput više od običnih gostiju

Kongresni turizam, grana turizma čiji cilj nije odmor, već učešće poslovnih ljudi na seminarima, konferencijama, naučno-stručnim skupovima, simpozijumima, velika je šansa za Srbiju.

Izvor: Kurir.rs/Slavica Čolić

Ovakvi turisti trebaju Srbiji: Troše triput više od običnih gostiju
Tupungato / Shutterstock.com

Podeli:

Poslovna putovanja su jedan od glavnih razloga za posetu stranih turista našoj zemlji.

Kongresi i slični događaji koji traju od jednog do nekoliko dana okupljaju ljude iz različitih sfera društvenog života, koji su zahtevni gosti koji za svoj novac očekuju kvalitet, udobnost, brzinu, tačnost i fleksibilnost.

Dobar plan i program aktivnosti, udoban hotelski smeštaj, dobra putna infrastruktura, ali i dobro osmišljeno slobodno vreme, samo su neki od zaheva učesnika ovakvih skupova.

Poslovna putovanja su, tvrde u Ministarstvu turizma i omladine, jedan od glavnih razloga za posetu stranih turista Srbiji, što dovoljno govori o značaju kongresnog za celokupni turizam naše zemlje.

"To se posebno odnosi na Beograd koji se sa rekonstrukcijom Sava Centra i velikim brojem kongresnih hotela odlično afirmisao kao destinacija za skupove i događaje. Najveći broj gostiju koji odsedaju u beogradskim hotelima su poslovni turisti. Širom Srbije, tradicionalne turističke destinacije, poput Zlatibora, Kopaonika, Vrnjačke Banje, Banje Vrdnik, u periodima van letnje i zimske sezone, svoje kapacitete dominantno koriste za organizovanje kongresa. Srbija ima sve preduslove za dalji razvoj kongresnog turizma, počev od razvijene hotelske infrastrukture budući da postoje brojni prostori u kojima mogu da se organizuju sastanci do 1.000 delegata, a Sava Centar nakon rekonstrukcije može da realizuje skupove do 5.000 učesnika", objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Kako tvrde, Beograd ima i odličnu avio povezanost sa velikim brojem svetskih destinacija, a prednost Srbije se ogleda i u tome što smo cenovno konkurentni u odnosu na druge kongresne centre, piše Kurir.

"Takođe, Srbija nudi dosta pratećih sadržaja koji su sastavni deo kongresnih tura, u segmentu rekreacionog turizma, sportskih aktivnosti, kao i kulturne ture za poslovne turiste koji borave u našoj zemlji. Manifestacija EKSPO je definitivno najbolja referenca za Srbiju kao kongresnu destinaciju budući da se radi o globalnoj platformi za poslovnu razmenu koja će nas dodatno etablirati u poslovnom svetu", kažu za Kurir u Ministarstvu turizma i omladine i dodaju da očekuju da će izgradnjom novih najmodernijih hotelskih kapaciteta biti dodatno unapređena ponuda za organizaciju velikih skupova.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: