Srbija 0

08.06.2024.

9:44

Mali: Na računu 5 milijardi evra – šta god da se desi, mi smo spremni

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za TV Prva da je EXPO velika prilika za Srbiju i region.

Izvor: B92.net

Mali: Na računu 5 milijardi evra – šta god da se desi, mi smo spremni
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Što se projekata tiče, Sremska rača - Kuzmin se naslanja na projekat Rača - Bjeljina. Dogovorili smo da ćemo naredne nedelje uplatiti još 10.000 evra za nastavak projekta puta od Sremske Rače do Bijeljine da bi radovi bili završeni na vreme, kazao je Mali.

Kada je u pitanju izgradnja aerodroma Trebinje radi se na prikupljanju potrebne dokumentacije. Takođe je rekao da su veliki projekti i u oblasti energetike.

Obavestio je da će autoput Kuzmin Rača biti gotov do kraja godine.

Mali je napomenuo da Srbija u pogledu ekonomije gura napred, što je pohvalno, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da mnogo jače ekonomije sveta imaju ozbiljne probleme.

Dotakao se i BDP-a. Rekao je da je Srbija najbrže rastuća ekonomija u Evropi.

Mali je govorio i o brojnim projektima koji predstoje Srbiji, te pozvao Republiku Srpsku da zajedno sa našom državom radi kako bi se podigao standard života građana.

"Otvaramo se na pravi način. Idemo sa tim da rastu plate i penzije po prioritetu. Da imamo veće strane investicije. Prošle godine smo imali najveći nivo tih investicija", kazao je.

"Nove kompozicije vozova izgledaju fenomenalno. Imamo priliku da se vozimo najboljim vozovima. Time postajemo konkurentiniji. Stopa nezaposlenosti je istorijski najniža ikada. Dakle, nešto dobro radimo. A videli se da kada je korona krenula su mnogi ostali bez posla. Znamo šta su prioriteti i vodimo računa o svakoj investiciji", podvukao je.

Srbija na računu ima preko 5 milijardi evra. Mali je napomenuo da je posebno važno da je Srbija ponovo izašla na tržište kapitala.

"Potpuno druga slika naše Srbije u odnosu na period pre 2012. Sada na računu imamo 5 milijardi evra, imamo sigurnost... Što smo želeli da uradimo, da imamo gotovine na računu za slučaj da se desi nešto što ne treba da možemo da reagujemo. Do polovine naredne godine smo sigurni. Šta god da se desi, mi smo spremni", naglasio je.

Mali je naglasio da će aerodrom Trebinje imati veliki značaj za Republiku Srpsku i da je reč o ogromnom projektu. Takođe pruge, gasovodi, putevi i drugi brojni projketi iz svih oblasti šalju jasnu poruku da je Srbija uvek bila tu kada je trebalo za Srpsku.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Srbija

Otvara se nova fabrika u Srbiji

Kineska kompanija Ningbo Zhenyu Technology co. ltd. planira da u Apatinu otvori fabriku u koju će uložiti okvirno 50 mil EUR u periodu od 2024. do 2028. godine i to u izgradnju, opremanje i operacije fabrike.

15:22

30.6.2024.

1 d

Podeli: