Srbija 2

07.06.2024.

19:40

Postignut dogovor o ceni: Ko je zadovoljniji, hladnjačari ili malinari? VIDEO

Berba malina je počela, a otkupna cena po kilogramu iznosi 250 dinara.

Izvor: B92.net/TV Prva

Postignut dogovor o ceni: Ko je zadovoljniji, hladnjačari ili malinari? VIDEO
ddd

Podeli:

Ukoliko izvozna cena premaši taj iznos, dobit će deliti hladnjačari i poljoprivrednici u odnosu 40 prema 60 u korist poljoprivrednika, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Država će, osim dogovora o otkupnoj ceni, proces otkupa maline pratiti dvosmerno i ako bude bilo neophodno, kako nijedna strana ne bi bila oštećena, intervenisaće u skladu sa zakonom, ističe ministar poljoprivrede i dodaje da su netačni navodi da dogovor nije postignut.

"Dakle, 31. maja postigli smo dogovor da početna otkupna cena maline bude 250 dinara po kilogramu plus formula 60–40 posto od izvozne cene maline u korist proizvođača. Dakle, mi smo taj dogovor postigli", kaže ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović.

Martinović je naglasio da država ne može da obezbedi otkupnu cenu maline, ali je učestvovala u dijalogu kao posrednik između otkupljivača i proizvođača.

"Cenu maline diktira tržište. Ali država Srbija kroz čitav niz podsticaja amortizuje negativne efekte tržišta, pre svega kada su u pitanju primarni poljoprivredi proizvođači", kaže Martinović.

"Realno je da se očekuje da cena maline ide gore. Tako da ovo što smo se dogovorili apsolutno mi smatramo čak i više ide u korist proizvođača nego otkupljivača maline."

Konferenciji za medije su prisustvovali i hladnjačari i malinari i potvrdili da je 31. maja postignut dogovor za početnu cenu otkupa od 250 dinara za malinu. Malinari dodaju da očekuju da će izvozna cena premašiti taj iznos i da će razlikom biti svi zadovoljni.

Izvor: Prva tv

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Snalaze se: Da li ovde počinje nezavisnost od Rusije?

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala je lokaciju Ouk Ridž, u američkoj državi Tenesi, za gradnju svog pogona za obogaćivanje uranijuma, vrednog više milijardi dolara, saopštili su zvaničnici kompanije iz Tenesija.

7:31

7.9.2024.

18 h

Srbija

Ovo su nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 179 dinara.

10:43

6.9.2024.

1 d

Podeli: