Srbija 5

12.04.2024.

10:48

Novo lice Srbije; Mali na Makišu: Pripremni radovi gotovi pre roka FOTO

Ministar finansija Siniša Mali obišao je radove na izgradnji metroa u Beogradu na Makiškom polju.

Izvor: B92.net

Novo lice Srbije; Mali na Makišu: Pripremni radovi gotovi pre roka FOTO
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Podeli:

Tom prilikom je potpisan i Aneks 1 Ugovornog sporazuma za radove na projektovanju i izgradnji Depoa Makiš.

Radove je obišao i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

"Ovi pripremni radovi biće gotovi do juna ove godine, šest meseci pre roka. Površina je 72 hektara. Odmah nakon toga nastavljamo dalje. Ovde će biti depo, zgrada u kojoj će biti smeštene kompozicije metroa, gradimo 7 kolektora na ovom delu, gradimo novu petlju za skretanju za Železnik i novi bulevar kao onaj na Beogradu na vodi", rekao je Mali tokom obilaska radova i dodao da će ovo biti drugo najveće gradilište u ovom delu Evrope.

Prva linija imaće 21 stanicu, 21 km - 2029. godine ukoliko bude kašnjenja, a sa drugom linijom se kreće naredne godine.

"Ovim pripremni radovi su pri kraju, a biće gotovi do juna ove godine. Ovde ima preko milion kubika peska. Potpisali smo Aneks ugovora za izgradnju depoa gde će biti kompozicije metroa. Jedno po jedno idemo napred. Imali smo sastanak oko linija metroa. Prva će imati 21, druga 24 stanice. Naručujemo nove mašine. Sledeće godine veliki radovi na stanicama samog metroa. Najkasnije će prva linija biti završena 2029. godine. Kreću nam i veliki infarstrukturni radovim poput bulevara Vudro Vilson. Makiško polje postaje najveće gradilište u ovom delu Evrope. Ovo će doprineti rastu BDP-a i hvala našim prijateljima koji ovde rade, svi radimo kao jedan. Ovo je san koji ćemo svi dosanjati", rekao je Mali tokom izjava za medije.

Ministar Vesić rekao je da će ove godine početi sa radom prvi deo Beogradskog gradskog voza.

"80% gradskog prevoza do 2030. biće šinski. Ove godine u oviru Ekspoa spajamo prugu od Zemuna do aerodroma. Radićemo na proširenju beogradskog čvora. Imaćemo 20-ak polazaka iz Mladenovca i Lazarevca. Beograd je jedan od retkih metropola koja ima podršku države", kaže Vesić.

"I kad koristite metro ili voz tačno znate kad dolazite i stižete tako da nećete nigde kasniti", kaže Vesić i dodaje da će se od jednog do drugog kraja grada dolaziti za manje od 20 minuta.

O izjava Đilasa po pitanju metroa, Mali je rekao da ne želi da mu daje nikakav prostor.

"Njemu građani nikada nisu bili prioritet. Ne bi makar iz pristojnosti sebi stavio 619 miliona u džep. To je slika i prilika Dragana Đilasa. Njegovo neznanje o metrou upravo govori o tome. Recite mi u kom gradu ima depo u samom centru? To vam je ta površnost i neznanje. On sem mržnje prema Srbiji i predsedniku Vučiću ništa ne zna. Mi ćemo ovaj metro da gradimo. Obećanje koje damo uvek ispunimo. Tako ćemo da uradimo i sa celim projektom Srbija 2027", izjavio je Mali.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: