Srbija 0

09.04.2024.

21:09

Srbiji nedostaju stručnjaci za nuklearnu energetiku VIDEO

Od 1989. godine, Srbija, možemo slobodno da kažemo, nema stručnjake za nuklearnu energetiku. Tada su počeli da odlaze, a sa druge strane, naš univerzitet nije imao razloga za stvaranje novih eksperata.

Izvor: Prva TV

Srbiji nedostaju stručnjaci za nuklearnu energetiku VIDEO
Shutterstock/Marcin Balcerzak

Podeli:

Izvor: prva

Jednostavno, nisu imali gde da rade i da primene znanje. Ekskluzivno za Prvu televiziju govorila

je Koviljka Stanković, jedina žena u Srbiji čija je uža naučna oblast nuklearna tehnika.

Da bismo obrazovali neophodnu bazu znanja i stručnjaka potrebne su decenije. Poslednjih godina, kada je aktivirana priča o alternativnim izvorima energije, naročito o obnovljivim, postavlja se pitanje, gde naći ljude koji mogu da upravljaju takvim, za Srbiju potpuno novim i nepoznatim tehološkim sistemima. Možda je akutna potreba za nuklearnim stručnjacima koji se pojavljuju kao alternativa onima koje se bave dobijanjem energije iz fosilnih izvora. Ta tehnologija davno je osvojena i u Srbiji i učinila nas je energetski nezavisnom zemljom.

Od svih fakulteta u Srbiji koji se bave energijom, energetikom, samo na Elektrotehničkom postoji jedan predmet nuklearna energetika i to na master studijama.

"Postoji veliko interesovanje studenata za tu oblast. Svake godine u proseku 20 studenata sa elektrotehnickog fakulteta prati taj predmet, ali nažalost oni studenti koji se opredele da se bave nuklearnom energetikom
su primorani da idu u inostranstvo", rekla je Koviljka Stanković.

Teško se može zamisliti da samo nekolicina ljudi koja na indirektan način poznaje materiju može bezbedno da vodi nuklearne elektrane u Srbiji, zapravo da brine o tome da se ne dogode akcidenti poput Černobilja ili
Fukušime.

"Mi u Srbiji imamo bazna znanja koja su iz oblasti nuklearne energije kao što sam rekla iz različitih primena i u energetici i u medicini i u industriji, ali ono što je potrebno jeste da uhvatimo korak sa modernim
tehnologijama i u tom smislu mi moramo da obrazujemo i naš nastavni kadar i naše studente", rekla je Koviljka Stanković.

"Mi i dan danas na našim fakulčtetima tehničkih i prirodnih nauka imamo predmete koji se zasnivaju na fundamentalnom predmetu kao što je nuklearna fizika, a odatle prouističu sve primene koje imamo u različitim segmentima naše privrede", dodala je.

Više od 500 stručnjaka godišnje iz oblasti nuklearne energije ide na specijalizaciju u inostranstvo.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

13 h

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

7 h

Podeli: