Region 0

26.10.2024.

12:49

BiH zaštitila geografsko poreklo 20 proizvoda

Među 20 prehrambenih proizvoda koji su zaštićeni kroz program geografskih oznaka Bosne i Hercegovine našli su se i sarajevski ćevap, ekstra devičansko maslinovo ulje Hercegovine i nevesinjski krompir.

Izvor: Tanjug

BiH zaštitila geografsko poreklo 20 proizvoda
Shutterstock/senadesign

Podeli:

Agencija za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine je, zahvaljujući Projektu razvoja održivog turizma u BiH USAID-a, značajno povećala broj proizvoda sa oznakom porekla, jer ih je na početku 2024. godine bilo svega sedam, preneo je Kliks.ba.

Taj portal napominje da je to urađeno i uz podršku entitetskih ministarstava poljoprivrede i lokalnih zajednica i partnerima kao što su EU, UNDP i UN FAO, pa ovaj rast pokazuje da postoji snažna kolektivna posvećenost očuvanju autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u promociji jedinstvene kulinarske baštine Bosne i Hercegovine.

Agencija za bezbednost hrane BiH ističe da aktivno radi sa pomenutim projektom "USAID Turizam" na boljem uključivanju zaštićenih proizvoda u turistički sektor i obogaćivanju turističke ponude zemlje. Na internet stranici Agencije objavljena je interaktivna mapa koja je jednostavna za korišćenje i pruža osnovne informacije o proizvodima, a ranije ove godine izdata je i publikacija pod nazivom "Tradicionalni prehrambeni proizvodi Bosne i Hercegovine i potencijal geografskih oznaka", s detaljnim pregledom proizvoda koji imaju potencijal za dobijanje geografskih oznaka.

Geografske oznake (GO) označavaju proizvode koji potiču sa određenog geografskog područja, a poseduju svojstva (ili imaju ugled) koja proizilaze iz tog porekla. Stroga pravila proizvodnje definisana posebnim propisima osiguravaju održavanje visokog kvaliteta ovih proizvoda i nadzor nezavisnih tela u cilju doslednosti i autentičnosti. Nakon registracije na državnom nivou, proizvođači mogu zatražiti i zaštitu unutar Evropske unije, čime dodatno povećavaju svoju vidljivost na tržištu, napominje portal.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kupuju 600 krstarećih raketa "taurus"

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus namerava da kupi još 600 krstarećih raketa "taurus", u vezi sa čestim zahtevima Ukrajine da joj se dostave rakete dugog dometa, ali još nije obezbedio finansijska sredstva za to.

18:39

25.10.2024.

19 h

Svet

Doneta odluka: Zabrana izdavanja "stanova na dan"

Vlasti španskog grada Malage zabraniće nova kratkoročna turistička iznajmljivanja u 43 gradska naselja, kako bi odgovorile na revolt stanovnika da im turizam, koji je u porastu, podiže cene na tržištu nekretnina.

9:19

25.10.2024.

1 d

Srbija

Objavljena prosečna plata u Srbiji

Prosečna avgustovska bruto zarada iznosila je 133.591 dinar, dok je prosečna neto zarada, bez poreza i doprinosa iznosila 96.649 dinara, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

12:59

25.10.2024.

1 d

Podeli: