Region 0

24.10.2024.

13:59

Komšije snizile referentnu kamatu

Narodna banka Republike Severne Makedonije (NBRM) odlučila je danas da snizi referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 5,8 odsto.

Izvor: Tanjug

Komšije snizile referentnu kamatu
shutterstock, Erik Cox Photography

Podeli:

Istovremeno je zadržala kamatnu stopu na prekonoćne depozite na 4,2 odsto i kamatu na sedmodnevne depozite na 4,25 odsto.

Referentna kamatna stopa u Severnoj Makedoniji je u godišnjem periodu do septembra bila na nivou od 6,3 odsto, a prošlog meseca je smanjena za 25 baznih poena na 6,05 odsto.

Banka smatra da će sadašnji nivo kamatnih stopa, zajedno sa drugim merama, doprineti daljem usporavanju inflacije i održavanju stabilnosti deviznog kursa. Godišnja stopa inflacije u Severnoj Makedoniji je u septembru porasla sa avgustovskih 2,2 na 2,6 odsto, uz umereno ubrzanje rasta cena hrane, što je povezano sa pomeranjem sezone poljoprivrednih proizvoda usled nepovoljnih vremenskih uslova i njihovog negativnog uticaja na prinose, navodi se u saopštenju NBRM.

Inflacija u Severnoj Makedoniji je, međutim, pala na mesečnom nivou, a cene energenata takođe beleže dalji pad, dodaje banka. Godišnja stopa inflacije u Severnoj Makedoniji će na kraju godine biti 3,5 odsto, što je u skladu se ranijim očekivanjima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

1 d

Podeli: