Region 5

23.10.2024.

18:40

Napukao most: Radovi završeni pre dve godine, vrednost pola milijarde evra

Pelješki most u Hrvatskoj je završen u januaru 2022. godine, u njega je uloženo preko 526 miliona evra, a sad su se pojavila oštećenja.

Izvor: Jutarnji.hr

Napukao most: Radovi završeni pre dve godine, vrednost pola milijarde evra
Shutterstock/Andres Garcia Martin

Podeli:

Na pojedinim stubovima Pelješkog mosta pojavile su se mikropukotine.

Prema rečima stručnjaka, reč je o pukotinama koje se pojavljuju na betonima visoke čvrstoće. Prema njihovim rečima, betoni su zaštićeni silanskim premazima koji štite i armaturu u slučaju proboja soli - ali da li ove mikropukotine ukazuju da most nije bezbedan za upotrebu?

Sagovornici smatraju da nije reč o strukturnim oštećenjima stubova koji bi uticali na sigurno korišćenje mosta i da ove promene za sada nemaju uticaja na armaturu.

Nadzorne službe Hrvatskih cesta već neko vreme nadziru ponašanje tih mikropukotina, odnosno da li se one razvijaju i šire.

U slučaju potrebe za bilo kakvom intervencijom, popravku će obaviti izvođač radova, firma China Road and Bridge Corporation, s obzirom na to da je za most izdata desetogodišnja garancija.

Hrvatske ceste kao upravitelj mosta zadužene su za redovne preglede stanja mosta. Njih svakodnevno obavljaju ophodarske službe, obavlja se i godišnji pregled i glavni pregled svake dve godine. Na osnovu rezultata tih pregleda Hrvatske ceste od izvođača radova mogu tražiti uklanjanje eventualnih nedostataka, prenosi Jutranji.hr.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Svet

Okreću leđa Rusiji: "Amerika nas je upozorila"

Nakon upozorenja iz SAD Turska je proteklih nedelja radila na prilagođavanju svog carinskog sistema kako bi blokirala izvoz nekoliko desetina kategorija robe američkog porekla u Rusiju, potvrdila su tri neimenovana izvora sa direktnim saznanjima o ovom pitanju

22:04

22.10.2024.

23 h

Podeli: