Region 4

19.10.2024.

19:24

Eks-Ju država održala Evropi lekciju iz ekonomije

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard u intervjuu za 24ur nakon sednice Saveta ECB-a istakla je da vidi Sloveniju kao uzor privredne stabilnosti i inovativnosti.

Izvor: Index.hr

Eks-Ju država održala Evropi lekciju iz ekonomije
EPA/ZGPhotography

Podeli:

"Slovenija, uprkos svojoj maloj veličini, ističe se kao primer uspešne privredne politike unutar Evrozone. Njen glas se čuje na evropskoj sceni, a istovremeno se brzo prilagođava globalnim promenama i izazovima, što joj omogućuje konkurentnost u dinamičnoj evropskoj privredi", rekla je Lagard.

Lagard je u intervjuu izrazila zadovoljstvo napretkom u suzbijanju inflacije, koja je pre dve godine dostigla rekordnih 10,6 posto.

"Naš cilj je da postignemo stabilnu stopu inflacije od dva posto", naglasila je, dodavši da taj cilj mora biti utemeljen na održivim osnovama, što znači da ne sme biti samo kratkoročan.

"Stabilna inflacija je temeljni cilj ECB-a, jer je ključna za dugoročnu ekonomsku stabilnost", dodaje, preneo je Indeks.

Uprkos svojoj veličini, Slovenija se ističe po ekonomskoj uspešnosti u odnosu na ostale članice Evrozone. Lagard je posebno pohvalila slovenačku ekonomiju, koja već neko vreme beleži višu stopu rasta od proseka Evrozone.

Također, Slovenija ima jednu od najnižih stopa inflacije i nezaposlenosti, što joj omogućuje veću stabilnost u poređenju s drugim evropskim privredama.

Na pitanje o slovenačkom uticaju na evropske monetarne odluke, Lagard je naglasila da u upravnom veću ECB-a nema manjih ili većih država, već sve članice jednako doprinose svojim mišljenjima.

"Slovenija je važan član Evrozone i njen se glas čuje", poručila je.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: