Region 0

18.10.2024.

11:02

Hrvati najviše radnih dozvola izdali radnicima iz BiH

U Hrvatskoj je trenutno najviše radnih dozvola izdato radnicima iz BiH, a slede imigranti iz Nepala.

Izvor: Tanjug

Hrvati najviše radnih dozvola izdali radnicima iz BiH
Shutterstock/DC Studio

Podeli:

Najviše žalbi Zaštitniku građana odnosi se na neisplaćenu ili umanjenu zaradu, zbog prekovremenog rada ili rada bez prava na dnevni, nedeljni, odnosno godišnji odmor.

Zamenica Ombudsmana Dijana Kesonja je na Forumu o urbanoj sigurnost održanom u Opatiji rekla da se strani radnici žale da im nije pružena pomoć nakon povrede na radu, da moraju da obavljaju poslove koji nisu predviđenim ugovorom o radu, ali i na pretnje poslodavaca da će dobiti otkaz ili će im oduzeti pasoš budu li insistirali na svojim pravima.

"Društvo treba pripremiti za strane radnike jer su drugačiji, što dovodi do verbalnih i fizičkih napada na njih", upozorila je Kesonja. Sociolog Marica Marinović Golubović sa Fakulteta hrvatskih studija je predstavila istraživanje u kojem je bilo ukjučeno trideset stranih radnika iz Nepala, Indije, Pakistana i Filipina, rekavši da se pokazalo da ih u Hrvatsku privlači sunce i fudbal, a najviše činjenica da je članica Evropske unije.

Evropa im, kazala je, znači bolji i bogatiji život, a državljanstvo neke od zemalja EU je najpoželjnije državljanstvo sveta, poželjnije čak od državljanstva SAD.

Zaključak istraživanja je, naglasila je, da hrvatsko društvo postaje multietničko i imigracijsko jer je za migrante bogatiji zapad, ali je problem što je regrutovanje i dovođenje stranih radnika prepušteno isključivo privatnicima i posrednicima, prenela je zagrebačka N1 TV.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Made in Serbia" polako osvaja Evropu

Tekstilci i obućari iz Srbije sve više oblače i obuvaju Evropljane. Proizvodnja tekstila i odeće u Srbiji ima dugu tradiciju i bila je među glavnim izvoznim industrijama. Predviđa se da bi ova grana privrede uskoro ponovo mogla biti moćna.

11:59

17.10.2024.

1 d

Podeli: