Region 0

12.10.2024.

17:32

Neverovatan rast cene ove namirnice

Čini se kako i cene kupusa ove jeseni lete u nebo.

Izvor: SEEbiz

Neverovatan rast cene ove namirnice
Lucky Business/Shutterstock

Podeli:

Prema novim podacima tržišnog informacijskog sistema Ministarstva poljoprivrede, protekle sedmice kilogram zelenog kupusa na pijacama prodavao se u proseku za 1,94 evra, a na nekim je prodajnim mestima cena bila čak pet evra.

Kupus je protekle subote bio najskuplji na pijaci u Dubrovniku: pet evra kilogram. U Bjelovaru i Koprivnici cena je iznosila 1,5 evra, Varaždinu i Čakovcu dva evra, na pijacama u Zagrebu prosečnih 2,5 evra, prenosi Seebiz.

Iste sedmice lani (40. sedmica u godini), prosečna cena kupusa na hrvatskim pijacama iznosila je 0,86 evra, dok je najviša cena na jadranskim pijacama (Dubrovnik) bila četiri evra.

Glavica kupusa je, dakle, u odnosu na početak oktobra lani u proseku na svim pijacama poskupela za čak 125 odsto. Na pijaci u Koprivnici, na primer, cena je ostala ista kao prošle godine, u Varaždinu je duplo skuplji, a Bjelovaru je cena viša za 20 odsto.

Proizvođači se, jasno, žale na dugotrajnu sušu i slab rod, pa i cenu ravnaju prema zakonu ponude i potražnje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Turska "udara" na Kinu, Rusiju , Indiju i Japan

Turska je uvela antidamping carine na uvoz pojedinih vrsta čelika iz Kine, Rusije, Indije i Japana da bi sprečila, kako je navela, "nelojalnu konkurenciju" nakon što su domaći proizvođači uložili žalbe prošle godine, objavljeno je u turskom službenom listu.

9:24

12.10.2024.

10 h

Podeli: