Region 2

06.10.2024.

8:55

"Pojavila su se jaja čudnih oznaka": Kupci zbunjeni

Evropski centar izvrsnosti potrošača, putem Facebook stranice 'Halo, inspektore', izvestio je o situaciji koja je zbunila kupce jaja.

Izvor: SEEbiz

"Pojavila su se jaja čudnih oznaka": Kupci zbunjeni
jarabee123/Shutterstock

Podeli:

Naime, u prodaji su se pojavila jaja s oznakom da su proizvedena na hrvatskoj farmi, ali pažljiviji potrošači primetili su oznaku DE koja sugeriše da ta jaja zapravo potiču iz Nemačke, prenosi Seebiz.

"Kreativnost u zavaravanju potrošača očito nema granica. Naime, u Zadarskoj županiji pojavila su se jaja čudnih oznaka".

"Na kutiji je pisalo kako su to 'jaja proizvedena u hrvatskoj farmi gde je upravljanje sistemom u skladu s HACCP-om'. Logično, samim tim kao zemlja porekla navedena je - Hrvatska. Međutim, neki (bolje edukovani) kupci su na jajima prepoznali deo oznake sa slovima DE koja se odnosi na jaja iz Nemačke. I to u kaveznom (baterijskom) uzgoju", stoji u objavi ECIP-a, prenosi Seebiz.

Sve do tada, potrošači su, kupujući s poverenjem, bili uvereni kako se radi o hrvatskim jajima.

"Sve dok slučajno jedan stručnjak za označavanje jaja nije utvrdio kako su to ipak jaja iz Nemačke!? S obzirom na to, pojavila se opravdana sumnja u zavaravajuće deklarisanje i obmanjivanje kupaca", navodi se dalje u objavi.

Zato je o svemu obaviješten i Državni inspektorat.

"Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je povodom prijave u kojoj podnosilac ukazuje na nepravilno označavanje jaja, obavila inspekcijski nadzor propisanih tržišnih standarda za jaja na farmi, pri čemu je utvrđeno da isti obavlja prepakiranje uvoznih jaja i stavlja ih na tržište kao jaja iz vlastite proizvodnje.

Zbog utvrđene nepravilnosti odmah je doneta upravna mera zabrane stavljanja na tržište zatečenih jaja iz uvoza kao jaja iz vlastite proizvodnje, a jednako tako zbog utvrđene nepravilnosti vlasniku proizvodno trgovačkog zanata izdat je prekršajni nalog", izvestili su iz Državnog inspektorata.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Svet

Rat? Nemački giganti užasnuti

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

20:59

5.10.2024.

14 h

Podeli: