Region 6

01.10.2024.

8:36

Makedonija zasad odustala od gradnje: "Neizvodljivo"

Makedonski zamenik premijera i ministar saobraćaja i veza Aleksandar Nikoloski izjavio je da je konkurs za železničku prugu prema Bugarskoj bio neuspešan.

Izvor: Poslovni dnevnik

Makedonija zasad odustala od gradnje: "Neizvodljivo"
Martyn Jandula/Shutterstock

Podeli:

Nikoloski je za Makedonsku televiziju izjavio da ne odustaje od ideje izgradnje železničke pruge do Bugarske, ali ono što se trenutno predlaže je neizvodljivo, prenosi Poslovni dnevnik.

Dodao je kako nema nameru ponovno da raspisuje konkurs u sadašnjem obliku. Nikolovski smatra da bi sledeći korak trebalo da bude sastanak s bugarskom stranom i zajednički rad na projektu.

“Moramo da sednemo i razgovaramo s Bugarskom. Ja bih to napravio čak i sutra, ali pretpostavljam da bi tamo hteli da završe izbore i formiraju političku vlast. Zajedno treba da izradimo projekat, procenimo je li ova ruta najbolja opcija, pronađemo finansiranje i vidimo postoji li bolja alternativa. Verujem da ima i treba zajednički da razradimo projekat, pronađemo sredstva i raspišemo konkurs. To je jedini pristup koji ima smisla. Ako tome pristupimo zajednički kao susedne zemlje, budući da su granice samo veštački konstrukti, uveren sam da će se to u potpunosti ostvariti”, naglasio je Nikoloski.

Na pitanje jesu li deo sredstava za železnicu bespovratna sredstva i hoće li taj novac biti izgubljen ako se projekat ne realizira, Nikolovski je rekao da će sredstva biti izgubljena u svakom slučaju.

“Na konkurs se javilo šest turskih i jedna grčka kompanija, prvi put to otkrivam. Ponuda grčke firme je 250 miliona eura viša od procenjene vrednosti, što verovatno dosta govori o isplativosti projekta. Što se tiče ostalih šest, uveravam vas da nemaju nameru da grade. Nameravaju da uzmu akontaciju i nestanu", tvrdi Nikoloski. 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Skače cena goriva

Evropski berzanski indeksi su danas uglavnom u padu, nafta je poskupela, dok je na berzama istovremeno zabeležen pad cena zlata i pšenice.

9:44

30.9.2024.

1 d

Podeli: