Region 2

20.09.2024.

15:59

"Neizbežno je": Poznati modni brend zatvara radnje?

Modni brend Next saopštio je da će možda morati zatvoriti radnje, nakon što su izgubili pravni spor vredan 30 miliona funti oko jednakih plata za sve zaposlene.

Izvor: Jutarnji.hr/L.V.

"Neizbežno je": Poznati modni brend zatvara radnje?
Elizabeth Foster / Shutterstock.com

Podeli:

Sud je prošli mesec presudio da bi Next trebao plaćati zaposlenima u radnjama, koje su uglavnom žene, jednaku satnicu kao i muškim radnicima u skladištu.

Brend je tokom odbrane tvrdio da su plate u skladištu više zbog opšte visine plata na širem tržištu rada, što sud nije prihvatio, objašnjavajući da samo žele smanjiti trošak i povećati profit, iako su naglasili da nema dokaza "direktne diskriminacije" prema ženama.

Ulagačima su javili da će presuda uticati na sposobnost brenda da radnje učine "pojedinačno profitabilnima", što bi moglo dovesti do njihovog zatvaranja.

"Neizbežno je da neke od naših prodavnica više neće biti održive, ako se ova presuda potvrdi u žalbenom postupku. Materijalno povećanje operativnih troškova prodavnice rezultiraće zatvaranjem većeg broja radnji kad im istekne ugovor o zakupu i značajno će sprečiti našu mogućnost otvaranja novih prodavnica u budućnosti", prenosi njihovo saopštenje Daily Mail.

Istakli su i da će odluka suda imati negativne uticaje na njihova skladišta, gde neće moći povisiti plate, a da to ne učine i u prodavnicama.

Iako su potvrdili da će se žaliti na odluku suda, Next bi trebao platiti više od 30 miliona funti da podmiri tužbu, koja je bila pokrenuta 2018. godine i uključivala više od 3.500 trenutnih i bivših radnika u njihovim radnjama.

Imaju oko 500 prodavnica u Velikoj Britaniji i Irskoj, uz još 206 franšiznih radnji u 33 druge zemlje. Radnici su rekli da se razlika između satnice zaposlenih u prodavnici i skladištu razlikuje do 3 funte, a prosečni gubitak plate iznosi više od šest hiljada funti po osobi.

Next je prema podacima koje su objavili u prvih šest meseci ove godine doživeo rast sveukupnih prihoda za 13,6 posto i sada iznose 2,9 milijardi funti, dok je profit porastao za 3,9 posto - na 432 miliona funti.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Podeli: