Region 15

17.09.2024.

21:49

Najniža cena peleta u poslednje tri godine

Prosečna cena tone peleta najniža je u poslednje tri godine i iznosi 350 konvertabilnih maraka (KM), što je oko 180 evra po toni.

Izvor: Tanjug

Najniža cena peleta u poslednje tri godine
Depositphotos/tchara

Podeli:

Predsednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u Bosni i Hercegovini Goran Ivanović ukazao je na to da je situacija sa zalihama peleta veoma dobra, ali je potražnja u prethodnom periodu bila izuzetno slaba, preneo je portal Kliks.ba.

"Tokom leta robu su nam uzimali uglavnom strani kupci, što je ove godine izostalo, jer se u Evropi prodavao pelet iz južne Amerike, Azije i Ukrajine", navodi on.

Prema njegovim rečima, time je stvoren veliki pritisak na evropsko tržište.

"Zbog toga su se naši standardni kupci okrenuli proizvođačima iz spomenutih delova sveta, a uzrok male potražnje je bila i zabrana izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine, pa još nismo uspeli da se vratimo na evropsko tržište", ukazao je Ivanović.

Naglasio je da će se trenutne cene zadržati u narednih mesec, do mesec i po dana, što je ocenio kao dobrim za povratak poverenja u tržište, kao i da se potrošačima izađe u susret.

Podeli:

Tagovi

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

13 h

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

16 h

Podeli: