Region 10

17.09.2024.

9:24

Pažnja, prodavnice će ovo uskoro početi da naplaćuju

OD 1. januara 2025. one lagane plastične kese koje se u rolnicama nalaze uglavnom u odeljenjima voća i povrća u prodavnicama ili na štandovima, će se u Hrvatskoj naplaćivati.

Izvor: Index

Pažnja, prodavnice će ovo uskoro početi da naplaćuju
Shutterstock/PERO studio

Podeli:

To je jutros potvrdila u emisiji na HRT-u Sanja Radović, načelnica Sektora za upravljanje otpadom u Ministarstvu za zaštitu okoline.

"Ove lagane sada moraju biti označene porukom 'Koristite kese štedljivo' kako bi se podstakla svest o odgovornom korišćenju. A od 1. januara uvodi se obavezna naplata laganih plastičnih kesa, ovih koje su često dostupne u rolnicama u prodavnicama. Trgovci će morati da osiguraju da se kese nalaze na mestima gde se namenski koriste, poput odeljenja za voće i povrće, pa će na tim mestima morati da bude jasno istaknuta cena kesa. Neće biti dopušteno da se kese prodaju na kasama", rekla je Radović, prenosi Index.

Neke vrećice zabranjene su još 2022.

Još od 1.1.2022. u Hrvatskoj je zabranjeno stavljanje na tržište laganih plastičnih kesa za nošenje.

Reč je o zabrani temeljem Zakona o upravljanju otpadom, a odnosi se na kategoriju plastičnih keaa za nošenje s debljinom do 50 mikrometara, s time da je i dalje dozvoljena upotreba vrlo laganih plastičnih kesa za nošenje koje su tanje od 15 mikrometara i koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili koje služe kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže sprečavanju bacanja hrane. Ove poslednje su one koje će se početi da se naplaćuju od 1.1.2025.

Plastične kese za nošenje koje su deblje od 50 mikrometara i koje se mogu upotrebljavati više puta i dalje se mogu koristiti i prodavati, jer višekratno korišćenje doprinosi sprečavanju nastanka otpada.

Sad će se naplaćivati

U praksi to znači da je od 1.1.2022. dozvoljeno plasiranje na tržište vrlo laganih plastičnih kesica za nošenje na pijacama, u pekarama, ribarnicama, poslastičarnicama, prodavnicama mešovite robe, mesarama i na ostalim mestima na kojima se potrošačima prodaje hrana, ali isključivo iz razloga da se u njih stavlja rasuta, odnosno industrijski nezapakovana hrana, ili hrana koja je prethodno samo umotana u privremenu ambalažu, poput folija.

Vrlo lagane plastične kese ne smeju se koristiti na prodajnim mestima u kojima se ne prodaje hrana, poput trgovina s odećom, obućom, kućanskim aparatima, apotekama ili pak knjižara i slično.

"Odbačene plastične kese su, nažalost, postale vrlo česta pojava u prirodi te će se, temeljem direktiva Evropske unije, u budućnosti ići u ukidanje i ostalih oblika plastičnih kesa za nošenje. Dotad, Ministarstvo ekonomije i održivog razvoja poziva sve građane da od Nove godine u kupovinu idu s vlastitom platnenom kesom ili drugim predmetima za nošenje i da se prilikom kupovine odlučuju za papirne kese i slične alternative", poručili su iz Ministarstva.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

15 h

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

9 h

Podeli: