Region 2

17.09.2024.

10:04

Bio je ponos Jugoslavije, sada se prodaje za bagatelu: Nekad se tamo častila elita

Ponovno je oglašena prodaja hotela Internacional u Zenici po sniženoj ceni. Naime, stečajni upravnik Jasmin Hadžirašidović oglasio je prodaju hotela s pripadajućim zemljištem po početnoj ceni od 6.976.800,00 KM, odnosno 3.567.644,75 evra.

Izvor: Indikator.ba

Bio je ponos Jugoslavije, sada se prodaje za bagatelu: Nekad se tamo častila elita
Depositphotos/kalinovsky

Podeli:

Nijedna prijava ispod početne cijene neće biti razmatrana.

Ako se javi više kupaca, održaće se licitacija, a početna cena će biti najviša ponuđena cena. Iznos za koji će se povećavati je 5 posto iznosa od najviše ponuđene cene. Depozit od 50.000 KM ponuđači moraju uplatiti najkasnije do 1. oktobra 2024. godine, a prijave se primaju do 14:00 sati istog dana.

Kako podseća Indikator, tri dosadašnje prodaje hotela Internacional nisu bile uspešne. Hotel je na prve dve licitacije prodavan po ceni od 9.180.000 KM, a potom je ona u u aprilu ove godine snižena na 7.344.000 KM. Međutim, kupca nije bilo.

Nekad bio ponos Jugoslavije, Tito je tamo imao svoju sobu

Hotel Internacional je otvoren 1978. godine kako bi ugostio visoke državne i ekonomske delegacije koje su dolazile u Jugoslaviju zbog sklapanja dogovora sa Željezarom. Mogao je da primi do 120 gostiju, među kojima su bili brojni poznati i moćni ljudi. I doživotni predsednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, boravio je u ovom hotelu gde je imao i dvoetažni apartman.

Prilikom otvaranja hotel je bio luksuzno opremljen. Bio je u potpunosti klimatizovan, imao je saunu, dobre restorane, a bio je ukrašen brojnim umetničkim delima. Prvi put je na prodaji završio 2018. godine.

Čuveni fotograf Robert T. Hartoft nedavno je posetio hotel Internacional, a na svom Instagram profilu je otkrio u kakvom je stanju.

"Brutalističko remek-delo u Zenici. Ovaj hotel je napušten, a nekad luksuzno zdanje i dalje je u originalnom stanju, s netaknutim enterijerom. Tito je ovde imao svoju spavaću sobu. Dizajnirao ga je briljantan arhitekta Slobodan Jovandić 1978. godine, koji je dve godine ranije projektirao i čuvenu zgradu Lamela, takođe u Zenici. Unutrašnjost je fantastična”, poručio je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rob T Hart (@robthartfot)

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

15 h

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

10 h

Podeli: