Region 3

16.09.2024.

8:09

"Nikad nije bilo ovako": U Hrvatskoj nestašica omiljenog voća, cene divljaju

Na popularnoj zagrebačkoj pijaci Dolac iznenađujuća navala kupaca. Ponuda šarolika, ali u njoj nema limuna što je uobičajen prizor u ovo doba godine jer se čeka da krene berba, ali nikad nije bilo ovako, kažu prodavci.

Izvor: SEEbiz

"Nikad nije bilo ovako": U Hrvatskoj nestašica omiljenog voća, cene divljaju
Shutterstock/Adisa

Podeli:

"Znate šta, svaki sedmi, osmi mesec bude visoka cena, kriza, ali ove godine pogotovo jako malo ga ima, uopšte ga nema skoro", rekao je prodavac na prijaci Amir za Dnevnik Nove TV.

Hrvati većinom jedu turski limun, ali on se još čeka jer berba nije počela. Ovaj koji trenutno imaju dolazi iz Južne Amerike i skup je i za prodavce.

"Razlog zašto nema limuna ovde je što je nama preskupa nabavka 2,60, 2,80, 3,20 za koliko da mi prodamo, za tri eura, ljudi nemaju novca”, rekao je prodavac Saud.

Procena je da će ova situacija potrajati mesec dana.

Trenutno na Dolcu tek dva štanda prodaju limun i to limun iz Argentine, cena je tri evra za jedan kilogram. Za 20 dana ponuda bi trebalo da bude bogatija jer treba da stigne pošiljka iz Turske i Španije pa bi i cena trebalo da padne.

U Hrvatskoj nema mnogo proizvođača limuna. On opstaje samo na određenim mikrolokacijama, na primer u dolini Neretve.

"I to je razlog zašto na našim pijacama još uvek nema hrvatskog limuna. Ovaj limun koji se sad prodaje je uvozni, očigledno su se dogodili neki poremećaji na svetskim tržištima. To je neka situacija na koju mi ne možemo uticati”, rekao je proizvođač limuna Pavo Delija.

Cena još nije finalizovana, ali pretpostavlja se da će kilogram biti tri evra. Teško da mogu parirati Turcima i Špancima jer oni limun koji uberu ove jeseni mogu da prodaju cele godine, a u Hrvatskoj nema skladišta za čuvanje limuna, javlja Dnevnik Nove TV.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

9 h

Podeli: