Region 7

12.09.2024.

21:17

"Ovo se protivi pravu EU": Mađarska u problemu?

Uredba mađarske vlade po kojoj su trgovci morali prodavati osnovne namirnice po fiksnoj ceni te po toj ceni osiguravali te robe u količinama u kojima se uobičajeno prodaje, protivno je pravu Europske unije, objavio je danas Sud EU-a.

Izvor: Index.hr

"Ovo se protivi pravu EU": Mađarska u problemu?
Shutterstock/hxdbzxy

Podeli:

Mađarska vlada je u februaru 2022. donela uredbu  "u kontekstu covida 19, a bez odgovarajućeg obrazloženja" po kojoj trgovci nisu mogli slobodno određivati cene šest osnovnih namirnica -  neke vrste šećera, pšenično brašno, suncokretovo ulje, svinjsko meso, meso peradi i mleko.

Mađarska podružnica Spara tužila vladu

U novembru 2022. zbog rata u Ukrajini, vlada je dopunila uredbu i proširila popis na jaja i krompire.

Uredba je takođe propisivala da trgovci moraju osigurati dostatne količine te robe, odnosno uobičajene količine po kojima bi se prodavale i bez fiksiranja cena. Ta uredba bila je na snazi do 31. jula 2023. godine.

Mađarska podružnica austrijskog maloprodajnog lanca Spar tužila je zbog toga mađarsku vladu nakon što joj je propisana novčana kazna kada u jednoj od prodavnica nije imala dovoljnu količinu pet namirnica koje se spominju u uredbi.

Kompanija "Spar Magyarorszag" obratila se visokom sudu u Segedinu i tražila poništenje odluke o kazni. Taj sud je zatim zatražio mišljenje Suda Europske unije.

Sud EU-a: To je narušavanje tržišne konkurencije

Sud EU-a je zaključio da je vladina uredba protivna Uredbi o zajedničkoj organizaciji tržišta za poljoprivredne proizvode jer podrazumeva slobodnu tržišnu konkurenciju, temeljni element te evropske uredbe.

"Narušavanje tržišne konkurencije i poremećaj celokupnog snadbevanja lanca izazvan regulisanim cenama i količinama nametnutim tim trgovcima nadilazi ono što je potrebno za postizanje ciljeva kojima se teži u uredbi", kaže se u saopštenju Suda EU-a.

"Sud smatra da je uredba mađarske vlade, uključujući sustav novčanih kazni predviđen tom uredbom, u suprotnosti s uredbom o organizaciji zajedničkog tržišta", dodaje se.

Sudovi u zemljama članicama mogu zatražiti od Suda EU-a prethodnu odluku u sporovima koji su im izneseni ili uputiti pitanja Sudu o tumačenju prava EU-a.

Sud EU-a ne odlučuje sam o sporu. Na nacionalnom je sudu da reši predmet u skladu s odlukom Suda EU-a, koja je na sličan način obavezujuća za druge nacionalne sudove.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: