Region 1

06.09.2024.

21:41

Rekordno niska nezaposlenost u Severnoj Makedoniji

Stopa nezaposlenosti u Severnoj Makedoniji je u drugom kvartalu 2024. pala sa 13,1 odsto, koliko je iznosila u prvom kvartalu ove godine, na rekordno niskih 12,5 odsto, objavio je danas tamošnji Državni zavod za statistiku Makstat.

Izvor: Tanjug

Rekordno niska nezaposlenost u Severnoj Makedoniji
Shutterstock/Monkey Business Images

Podeli:

U Severnoj Makedoniji je u drugom kvartalu 2024. bilo 790.152 lica koja su aktivna na tržištu rada, od kojih je 691.736 zaposlenih i 98.416 nezaposlenih.

Stopa zaposlenosti za ovaj period iznosi 45,6 odsto, dodaje se u izveštaju Makstata.

Referentnu kamatna stopa u Severnoj Makedoniji iznosi 6,3 odsto, kamatna stopa na prekonoćne depozite 4,2 odsto, a kamata na sedmodnevne depozite 4,25 odsto.

Narodna banka Severne Makedonije smatra da će sadašnji nivo kamatnih stopa, zajedno sa drugim merama, doprineti daljem usporavanju inflacije i održavanju stabilnosti deviznog kursa.

Banka je istovremeno ranije upozorila na "nestabilan geopolitički kontekst" i klimatske faktore koji stvaraju neizvesnosti i rizike u budućnosti, iz čega zaključuje da je potreban dalji oprez u vođenju monetarne politike, preneli su mediji.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: